Moram spavat' anđele - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Moram spavat' anđele

Moram spavat' anđele

Moram spavat' anđele (2008.)

Blitz film i video

100' drama

Režija:           Dejan Aćimović

Uloge: Karlo Barbarić, Nataša Dorčić, Goran Grgić, Vera Zima

Scenario:        Tatjana Aćimović

Producent/i:   Dejan Aćimović

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi: IMDb

Moram spavat' anđele

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
4
0.00

Priča o briljantnom, hiperaktivnom i osjećajnom dječaku, smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća.

Devetogodišnji dječak naizgled živi običnim životom tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Živi u lako prepoznatljivom socijalističkom stanu sa svojom majkom, dragom i hrabrom te vrlo zaposlenom ženom koja mnogo brine o svom jedinom sinu. Tu je i otac, poprilično blijeda ličnost koja živi pod jakim utjecajem stavova svoje majke. S njima su u stanu i baka (majčina majka), simpatična, jednostavna i otvorena žena, i djed, stari okorjeli komunist, ali čovjek snažne volje i stanovite nježnosti istovremeno. Upravo on ostavlja najsnažniji utjecaj na malog dječaka.

Film počinje paralelno slikajući dječakovu obitelj i njegov život izvan kuće. Njegova obitelj je sačinjena od različitih stavova, porijekla i utjecaja. Religioznih, okorjelih komunističkih, onih briljantne inteligencije i onih ograničenog duha. Neki od njih su prave karikature, a neki lišeni znanja i tolerancije i tako ozbiljno prije da štetno utječu na dječakovo odrastanje. Nedugo nakon početka filma jasno je da je odnos između oca i majke osuđen na propast. Otac napušta kuću i dolazi u posjete s vremena na vrijeme. Ubrzo započinje vezu s ženom koju je nekada poznavao, a majka također pokušava ostvariti odnos s drugim muškarcem.


'Moram spavat' anđele', trailer

Dejan Aćimović još je jedan od domaćih glumaca koji su se otisnuli u redateljske vode, a ovo je njegov drugi cjelovečenji igrani film. Za prvi, 'Je li jasno, prijatelju?' premijerno prikazan još prije sedam godina, scenarij je napisao sam, dok je ovaj put to učinila njegova sestra. 'Moram spavat' anđele' premjerno je prikazan na Pula Film Festivalu gdje je i osvojio nekoliko nagrada. Nataša Dorčić ('Svaki put kad se rastajemo', 'Rusko meso') koja igra dječakovu majku dobila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, Olgi Pakalović ('Fine mrtve djevojke', 'Doktor ludosti') dodjeljena je nagrada za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, a Livio Morosin (napravio glazbu za film) dobio je vjesnikovu nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Film je sniman u Bjelovaru, a uz već spomenute Natašu Dorčić i Olgu Pakalović, tu su i Goran Grgić ('Konjanik', 'Četverored'), Vera Zima ('Ne dao Bog većeg zla', 'Duga mračna noć') Ksenija Marinković ('Pjevajte nešto ljubavno') i drugi domaći glumci. U svijet filma također su lansirana i djeca debitanti – Karlo Barbarić i Zrinka Radić. No, nisu oni jedini jer je svojih 5 minuta dobio i popularni Jole. Prema mišljenju novinara Jutarnjeg Lista, Jurice Pavičića, 'Moram spavat' anđele' je 'pristojan film koji nema mnogo izuzetnih vrlina, a ima možda samo jednu veću manu: filmova poput ovog vidjeli smo jako mnogo'. I za kraj, moramo spomenuti još jednu bitnu stvar, a to je da je film, u redovitoj distribuciji, prilagođen slijepim i slabovidnim osobama.