Skupljači perja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Skupljači perja

Skupljači perja

(1967.)
94' drama

Režija:           Aleksandar Petrović

Uloge: Bekim Fehmiu, Olivera Vičo, Bata Živojnivić, Gordana Jovanović, Mija Aleksić

Scenario:        Aleksandar Petrović

Zemlja:          Jugoslavija

Linkovi: imdb

Skupljači perja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Vojvođanski Rom iz okolice Sombora Bora (B. Fehmiu) bavi se trgovanjem guščjim perjem i oženjen je jednom starijom Romkinjom.

Zagleda se u mladu Tisu (G. Jovanović) koju je njezin očuh Mirta (B. Živojinović), i sam perjar, namijenio jednom mladom Romu. Tisa odbija svoga budućega supruga izjavljujući da on, s obzirom da ima samo dvanaest godina, nije u stanju konzumirati brak i priklanja se Bori. Oni odlaze u planinu gdje se, u crkvi, žene. U nemogućnosti da se vrati u čergu, Tisa se nastani kod svoje prijateljice, kavanske pjevačice (O. Vučo), koja joj savjetuje da ode u Beograd i tamo započne novi život. Ona je posluša, no, razočarana, vraća se u svoj kraj...

'Skupljači perja' jedan je od najznačajnijih filmova jugoslavenskog crnog vala, a 1983. godine kritika ga je proglasila najboljim jugoslavenskim filmom svih vremena.

'Skupljači perja' su, uz pulsku Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, osvojili i dvije izuzetne svjetske nagrade - FIPRESCI za režiju i Veliku nagradu žirija u Cannesu, također za režiju. Također, film je bio nominaran za Oscara kao najbolji film na neengleskom jeziku, no izgubio je od 'Strogo kontoliranih vlakova', Jiria Menzela.