Braća po krvi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Braća po krvi

Braća po krvi

We Own the Night (2008.)

Columbia Pictures / Discovery film i video

117' krimi, drama, triler

Režija:           James Gray

Uloge: Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall, Eva Mendes, Alex Veadov

Scenario:        James Gray

Producent/i:   Marc Butan, Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Nick Wechsler

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Braća po krvi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.17
12
0.00

Joaquin Phoenix i Mark Wahlberg braća su na suprotnim stranama zakona. Oni dokazuju da krv nije voda. Tu je i Eva Mendes. Ona dokazuje da je jako seksi.

Radnja 'Braće po krvi' smještena je u ne tako davnu 1988., a pozornica je New York. Robert (Joaquin Phoenix) i Joseph (Mark Wahlberg) sinovi su slavnog šefa policije, Berta Grusinskyja (Robert Duval), i svi su očekivali kako će njih dvojica nastaviti obiteljski 'zanat', pod motom 'to protect and serve'. I dok je Joseph perspektivni zapovjednik u 'plavcima', Robert ima drukčije planove. Karijera policajca uopće ga ne zanima, a povrh toga, promijenio je svoje prezime u Green kako bi presjekao sve što ga veže uz oca i brata. On vodi ruski noćni klub čiji je vlasnik Marat Buzhayev (Moni Moshonov) te pokušava to činiti na legalan i pošten način.

Ipak, za New York ovo je vrijeme kada kriminal i nasilje polako izmiču kontroli zakona. Droga je posvuda na ulicama, a policija je nadjačana i skoro pa nemoćna. Robert u toj cijeloj priči pokušava otvoriti novi klub, a uskoro će se naći i u poziciji kada će morati izabrati kojoj se strani pridružiti. Tu je i njegova prelijepa djevojka Amanda (Eva Mendez) koja ga savjetuje i pruža mu podršku. No, kada za to dođe vrijeme, Robert će sam morati odlučiti hoće li vjerovati svome šefu, ili će stati u obranu svoje familije.


'Braća po krvi', trailer

James Gray, mladi newyorški redatelj ruskih korjena, inspiraciju nalazi u tankoj liniji između kriminala i ćudoređa. Njegov režiserski prvijenac je iznimno sugestivna drama, 'Little Odessa' (1994), gdje je uspio okupiti vrlo dobru glumačku postavu (Tim Roth, Edward Furlong, Vanessa Redgrave). Film je na Cannesu osvojio Srebrnog lava, a njegov drugi projekt – 'The Yards' – iznova preispituje filozofiju kriminala u obitelji. Ovaj put glumili su Mark Whalberg, Joaquin Phoeinx i Charlize Theron.

U 'Braći po krvi' radnja je vrlo slična njegovim prijašnjim projektima, a glumci su isti. Bitno je napomenuti da za svoje filmove Gray potpisuje i scenarij, a njegov sljedeći film je drama, smještena u Brooklyn – 'The Lovers' – koja se upravo snima, a glavne uloge tumače stalni Joaquin Phoenix te Gwyenth Paltrow.

Zanimljivo je da su kritičari vrlo dobro prihvatili mladog režisera, ali nakon što su ga nahvalili u 'Little Odessa', sada mu već zamjeraju neinventivnost što se tiče tematike filmova. Prema tome, uopće ne čudi kako su 'Braća po krvi' njegov do sada najlošije ocijenjen film na internet stranici Rotten Tomatoes (54%). Ipak, kritike su podjeljene. One negativne proizlaze iz činjenice da su likovi, radnja i način snimanja već viđeni te da film ne nosi ništa novo, dok David Stratton za AttheMovies.com piše 'ljubitelji dobrih trilera naći će dosta toga za uživanje'. No, svi su se složili oko jedne stvari, a to je odlična gluma, što bi, uz interesantnu priču (ako je gledate po prvi put), trebalo biti dovoljno da se film svidi publici.