Horton - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Horton

Horton

Horton Hears a Who! (2008.)

20th Century Fox/Continental Film

88' avantura, animirani, obiteljski

Režija:           Jimmy Hayward, Steve Martino

Uloge: Jim Carrey, Steve Carell, Carol Burnett, Seth Rogen, Isla Fisher, Dan Fogler, Jaime Pressly, Jonah Hill

Scenario:        Cinco Paul, Ken Daurio

Producent/i:   Bob Gordon

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica

Horton

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
18
0.00

Iz prebogate mašte Dr. Seussa stiže veliki dobroćudni slon koji pokušava spasiti cijeli jedan mali svijet.

'Horton' je animirana ekranizacija dječje hit-knjige 'Horton Hears a Who!' američkog autora Teda Geisela, poznatijeg pod pseudonimom Dr. Seuss, autora 'A Cat in the Hat' i 'Kako je Grinch ukrao Božić'. Glavni lik je slon obdaren fantastičnim sluhom zbog kojeg čuje čak i mikroskopski mala bića, kojima po potrebi priskače u pomoć, a sve pod sloganom 'osoba je osoba, bez obzira kako mala bila'. Baš je taj slogan izazvao poprilične kontraverze, jer su ga svojevremeno prisvojili pro-life aktivisti, zbog čega ih je sam dr. Seuss tužio neposredno prije smrti.

Inače, ovdje se radi o dva svijeta – jednom velikom i jednom vrlo, vrlo malom, a sve počinje s običnom česticom prašine. Kataklizmični događaji uzrokuju da se ova čestica prašine zagubi lebdeći zrakom. U to vrijeme Horton uživa u životu u džungli Nool te primjeti česticu prašine i začuje sićušan glas koji iz nje dopire. Je li moguće da glas poziva upomoć? Horton pokušava u to uvjeriti svoje susjede, no nitko drugi ne može čuti ništa iz te čestice, te mu zato nitko ni ne vjeruje. Horton je uvjeren u postojanje beskrajno malog svijeta koji živi na toj čestici prašine i koji treba njihovu pomoć.

Kada bi bila ostavljena da lebdi kroz džunglu, čestica bi bila uništena. Horton se zaklinje da će pronaći mjesto na kojem će taj mali svijet biti siguran. To će ga natjerati na borbu protiv svog cijelog društva koje vjeruje kako je poludio te su odlučni da ga zaustave. Ubrzo se pokaže kako je Horton bio apsolutno u pravu. Na čestici živi maštovita populacija Kojih koji žive u Kojegradu. Kada Horton kontaktira gradonačelnika, Koji uskoro saznaju kako je njihov cijeli svijet u opasnosti, a Horton im je jedina nada. Sada gradonačelnik i Horton moraju raditi zajedno kako bi spasili Kojegrad.


'Horton', trailer

Jimmy Hayward i Steve Martino pokazali su se kao savršen redateljski par koji je udahnuo digitalni život Hortonu i prijateljima. Hayward je radio kao animator na filmovima 'Toy Story', 'Toy Story 2', 'Čudovišta iz ormara' i 'Potraga za Nemom' te kao savjetnik i režiser dodatnih scena na filmu 'Roboti'. Martino je radio kao umjetnički režiser na 'Robotima' te je tako pomogao stvoriti prvi animirani film koji je predstavio u potpunosti izmišljeni svijet – predivno luckast svemir u kojem isključivo žive mehanička bića. A koliko su ozbiljno shvatili i posao vezan uz 'Hortona' pokazuje i činjenica da su posjetili knjižnicu u San Diegu gdje se čuvaju svi izvorni radovi Dr. Seussa te su njegove crteže, skulpture i bilješke vjerno prenjeli na veliko platno.

Hortona je u izvornoj verziji utjelovio Jim Carrey kojemu ovo nije prvi put da glumi likove Dr. Seussa. Sjetimo se samo 'Kako je Grinch ukrao Božić' gdje mu kritičari nisu bili baš previše nakloni te su njegovu izvedbu nazvali 'preglumljenom i neuvjerljivom'. Ovdje je pak u potpunosti uspio 'skinuti' Hortona te ga prikazati baš onakvim kakav jest – dobar 'kao kruh', a gledatelji će se zaljubiti u njega na prvi pogled. Inače, film je na internet stranici Rotten Tomatoes osvojio srca publike, ali i kritičara koji su ga ocijenili s 80%. Najbolje ga opisuje komentar Michaela A. Smitha koji je za Nolan's Pop Culture Review napisao 'film u kojemu ćete uživati i koji će probuditi mnoge drage uspomene'.