101 Dalmatinac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      101 Dalmatinac

101 Dalmatinac

One Hundred and One Dalmatians (1961.)

Walt Disney Pictures / Continental film

80' animirani, komedija, obiteljski

Režija:           Hamilton S. Luske, Clyde Geronimi, Wolfgang Reitherman

Scenario:        Dodie Smith

Producent/i:   Walt Disney

Zemlja:          SAD

Linkovi:

imdb

101 Dalmatinac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.82
11
0.00

Jedan od posljednjih Disneyjevih klasika pod produkcijskom palicom velikog Walta priča je o psima koji se bore da prežive dok ih vreba okrutna Cruella De Vil.

U ovom filmu glavnu riječ vode psi dalmatinci koji pak svoje vlasnike nazivaju ljubimcima. U glavnim ulogama su dva simpatična psa, Pongo i Perdita koji se upoznaju za vrijeme šetnje parkom sa svojim vlasnicima/ljubimcima.

Nije to bila ljubav na prvi pogled no Perdita ubrzo okoti 15 psića koji vesele trčkaraju njihovim stanom u Londonu. Četveronožni mališani privlače pozornost okrutne Cruelle De Vill, bivše školske kolegice Perditine vlasnice koja u psićima vidi skupe bunde.

Organizira otmicu pasa te ih, svih 99, zatvara u svojoj vili. Slijedi misija spašavanja i velika mobilizacija gradskih pasa i jedne mačke na hladnim, snijegom prekrivenim ulicama Londona.

Film je snimljen prema popularnom, istoimenom dječjem bestselleru Dodia Smitha od kojeg je Walt Disney otkupio prava. Usprkos činjenici da je snimljen na zalasku zlatnih Disneyevih vremena, '101 Dalmatinac' posjeduje gotovo sve karaktristike ranijih Disneyjevih klasika.

Posebno valja istaknuti Betty Lou Gerson koja je posudila glas glavnoj negativki Cruelli. Njezini upečatljiv operni glas osigurao joj je status jedne od prepoznatljivijih Disneyevih negativki.

i.k.