Kad jaganjci utihnu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kad jaganjci utihnu

Kad jaganjci utihnu

Silence of the Lambs (1991.)
118' krimi, horor, triler

Režija:           Jonathan Demme

Uloge: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine

Scenario:        Ted Tally, Thomas Harris (roman)

Producent/i:   Edward Saxon, Kenneth Utt, Ron Bozman

Zemlja:          Sad

Linkovi: imdb

Kad jaganjci utihnu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.75
44
0.00

Clarice Starling (Jodie Foster), najbolja studentica FBI-a odabrana je da prouči serijska ubojstva i ubojicu Buffalo Billa. Mora intervjuirati psihijatra Hanibala Lectora (Anthony Hopkins) koji je isto psihopat i ubojica.

Izvanredno obrazovan Lecter prvotno odbija dati bilo kakve informacije, no naposljetku pozove Clarice nazad u ćeliju i u formi zagonetki joj govori o jednom od svojih bivših pacijenata. U zamjenu za detalje iz njezine prošlosti, daje joj tragove koji je mogu odvesti do ubojice. Rješavanje zagonetke Starlingovu vodi do zemljišta u vlasništvu Benjamina Raspaila, pokojnog Lecterovog pacijenta, u čijem autu pronađe glavu u posudi...

Treći, i za sada posljednji, film koji je osvojio sve Oscare u 5 najvažnijih kategorija (Film, režija, glavne uloge i najbolji adaptirani scenarij), prije njega to je uspjelo samo Caprinom 'Dogodilo se jedne noći' i Formanovom 'Letu iznad kukavičjeg gnijezda'.

'Jaganjci' su i jedini horor koji je osvojio Oscara za najbolji film, a Anthony Hopkins je osvojio svog glumačkog Oscara za najkraće pojavljivanje glavnog glumca u povijesti filma. On se nalazi u kadru svega 17 minuta.