Ruska obećanja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ruska obećanja

Ruska obećanja

Eastern Promises (2008.)

Focus Features / Discovery film i video

100' krimi, drama, triler

Režija:           David Cronenberg

Uloge: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller-Stahl, Sinead Cusack, Donald Sumpter, Jerzy Skolimowski

Scenario:        Steve Knight

Producent/i:   Robert Lantos, Paul Webster

Zemlja:          Velika Britanija / Kanada / SAD

Linkovi:

službena stranica
imdb

Ruska obećanja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.10
42
0.00

Ruska mafija u srcu Londona. Ubojstva, ucjene, novac i pohlepa. Viggo Mortensen i Vincent Cassel gangsteri, a tu je i Naomi Watts. Cronenberg režira.

'Ruska obećanja' novi je film Davida Cronenberga, redatelja koji već godinama uživa kultni status među ljubiteljima filma. U svojoj karijeri Cronenberg je osvojio pedesetak filmskih nagrada, a zbirci je upravo dodao i čak sedam nagrada Genie, najvažnijih filmskih nagrada u Kanadi. Prijašnjim filmovima zapažen je na festivalu u Cannesu, te na Berlinaleu, a s 'Ruskim obećanjima' zaradio je nominacije za Zlatni globus (najbolji film), nagradu Oscar (najbolji glumac) te oduševio na Toronto Film Festivalu.

Priča prati misterioznog i karizmatičnog Rusa, Nikolaia Luzhina (Viggo Mortensen), dugogodišnjeg vozača i 'čistača' jedne od najozloglašenijih mafijaških obitelji u Londonu. Ta obitelj povezana je s ostalim familijama u savez zvan Vory V Zakone, a vodi je Semyon (Armin Mueller-Stahl). On je vlasnik Trans-Siberian restorana koji služi kao paravan za brojne ilegalne radnje – ubojstva, iznude, mučenja, itd. U tom krutom mafijaškom sustavu svatko zna svoje mjesto i to se mora poštovati po cijenu života. Jedina prijetnja stabilnosti i dosadašnjem poretku je Semyonov nagao i nasilan sin, Kirill (Vincent Cassel) koji je više privržen Nikolaiu, nego vlastitom ocu.

Nikolai je vrlo oprezan i zna kako se treba ponašati ako želi preživjeti u tom nemilosrdnom svijetu. Ipak, stvari mu se zakompliciraju kada se u njegovom životu pojavi Anna Khitrova (Naomi Watts). Ona je slučajno, dok je bila u bolnici, naišla na dnevnik tinejdžerke koja je umrla pri porodu. U želji da pronađe djetetovu rodbinu, počinje proučavati dnevnik u kojem pronađe posjetnicu Trans-Siberian restorana te naposljetku dođe i do Nikolaia. On se uskoro nađe pred odlukom o kojoj ovisi nekoliko života, uključujući i njegov vlastiti – kome vjerovati?


'Ruska obećanja', trailer

Brojni kritičari složili su se kako je Viggo Mortensen fascinirao svojom glumom te bio više nego opasna konkurencija Danielu Day-Lewisu među nominacijama za Oscara. Tome u prilog ide i činjenica da se zbilja dobro pripremio i posvetio ulozi Nikolaia. Prije početka snimanja, sam se zaputio u Moskvu i ostale djelove Istočne Europe te je tamo proveo tjedne putujući s prevoditeljem. Proučavao je zakone ruskih bandi, čitao knjige o hijerarhiji u tamošnjim zatvorima te je usavršavao svoj naglasak. A koliko je uvjerljiv u ovoj ulozi govori i to da je za vrijeme snimanja otišao u jedan od lokalnih pubova, bez da je oprao tetovaže ili skinuo kostim. Nastao je tajac, a posjetitelji su mislili da je među njima zbilja član Vory V Zakonea.

'Ruska obećanja' prošla su jako dobro na internet stranici Rotten Tomatoes. Ljestvica je na vrlo visokih 89%, a kritičari nižu hvalospjeve. Tvrde da su prvenstveno gluma, a onda režija i produkcija 'zadivljujuće' te da će vas 'hipnotizirati'. Jeff Bayer iz Daily Heralda kaže da je ovo 'najbolji Cronenbergov film do sada', a Andrea Chase ga u časopisu Killer Movie Reviews jednostavno naziva 'briljantnim'.