Domino - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Domino

Domino

Domino (2005.)

New Line Cinema / Blitz film i video

127' akcija, krimi, drama

Režija:           Tony Scott

Uloge: Keira Knightley, Lucy Liu, Christopher Walken, Mena Suvari, Mickey Rourke, Jacqueline Bisset, Delroy Lindo, Mo'Nique, Macy Gray, Dabney Coleman, Brian Austin Green, Ian Ziering

Scenario:        Richard Kelly

Producent/i:   Samuel Hadida, Tony Scott

Zemlja:          Francuska / SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Domino

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.13
16
0.00

Pametna. Hrabra. Odvažna i opasna. I prelijepa. To je Domino Harvey, a ovo je istinita priča o njenom životu. Na neki način...

Kći uglednog glumca Lawrencea Harveya i bivšeg modela Sophie Wynn, Domino Harvey (Keira Knightley) rođena je u svijetu bogatstva i privilegija, što ju uopće nije zanimalo. Već od djetinjstva se bunila protiv konvencija i jet seta. Otac joj je umro kad je imala osam godina, a majka ju je pokušala ukrotiti poslavši ju u internat. No, ni prijatelji, ni škola, niti visoko društvo u kojem se kretala nisu mogli obuzdati njezinu vatrenu prirodu. Svoje je žudnje utažila tek kad je naišla na seminar za hvatanje zločinaca i bjegunaca. Domino se zaljubila ne samo u taj posao, već i u druge lovce na glave, koji su joj s godinama postali obitelj.

Tu su njezin šef Ed Mosbey (Mickey Rourke), Choco (Edgar Ramirez) koji ju potajno obožava te Alf (Rizwan Abbasi), doseljenik iz Afganistana opsjednut eksplozivima. Oni čine nevjerojatan kvartet koji je iznimno uspješan u onome što radi – hvatanje odbjeglih zatvorenika. Iako iskusni, uskoro se nađu u opasnom lovu za najokorjelijim bjeguncima u svojoj karijeri, kada Claremont Williams III (Delroy Lindo) smisli  plan kako bi spasio svoju familiju od financijske propasti. Plan uključuje mafiju, FBI, nekoliko propalih studenata i lopova te Domino i njen tim koji se nađe u središtu pozornosti.


'Domino', trailer

Režiser Tony Scott ('Državni neprijatelj', 'Déja Vu') pisanje scenarija povjerio je Richardu Kellyju koji je svoj talenat dokazao u filmovima kao što su 'Donnie Darko' i 'Southland Tales'. Produkciju je uz Scotta nadzirao i Samuel Hadida koji je radio na 'Resident Evilu 3: Istrebljenje' i 'Silent Hillu' što će 'Dominu', u najmanju ruku, osigurati atmosferičnost, a gledatelje lako uživiti u samu priču. Što se realnosti tiče, svi (važniji) likovi se baziraju na stvarnim ličnostima, ali su imena izmjenjena. Producenti tvrde 'scenarij je napisan s puno mašte, humorističnih elemenata i gotovo da ima znanstveno-fantastičnu stranu. Priča je izmišljena, ali likovi su istinski, pravi ljudi'.

Sve je to divno i krasno, ali kritičari nisu povjerovali u ova producentska naklapanja (a nismo ni mi). Na internet stranici Rotten Tomatoes 'Domino' je 'trijumfirao' s 19% a komentari su zbilja raznoliki. Walter V. Addiego iz San Francisco Chroniclea kaže ovako 'ako vas iz nekog nepoznatog razloga i interesira tužan život manekenke koja je postala lovac na glave, nemojte se zamarati s ovim jadnim filmom Tonyja Scotta'. Brutalno, a teške riječi nije štedio ni William Arnold koji je za Seattle Post-Intelligencer komentirao 'film je bio toliko loš da ga je bila prava muka odgledati'. Ipak, neki su, kao npr. Kit Bowen s Hollywood.coma, u filmu vidjeli i nešto pozitivno, a to je činjenica da je gledateljima omogućen uvid u 'fascinantan i zanimljiv' život Domino Harvey.

Režiser, scenarist i producenti su se u 'Dominu' odlučili za 'izravan, realan i necenzuriran' pristup snimanju, načinu oblikovanja likova i razvoja radnje. To su, između ostalog, odlučili ostvariti i uvrštavanjem riječi 'fuck' čak sto dvadeset i tri puta u scenarij. Kako stvari stoje, vjerovatno će tu riječ upotrijebiti i sto dvadeset i četvrti put, kada pogledaju kritike i uspjeh na box officeu.