Wayneov svijet - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Wayneov svijet

Wayneov svijet

Wayne's World (1992.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

95' komedija, glazbeni

Režija:           Penelope Spheeris, Allan Graf

Uloge: Mike Myers, Dana Carvey, Rob Lowe, Tia Carrere, Brian Doyle-Murray

Scenario:        Mike Myers, Bonnie Turner, Terry Turner

Producent/i:   Ron Howard

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Wayneov svijet

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.25
4
0.00

Skeč kablovska iz garaže u produkciji Mikea Myersa prerastao je u cjelovečernji film o dvojici zgubidana koji se već može pohvaliti kultnim statusom.

Myersovi nastupu na 'Saturday Night Liveu' uključivali su i jedan zanimljiv skeč, točnije parodiju lokalne kablovske televizije. Uporan kakav je Myers je ganjao producenta Lornea Michaelsa ne bi li mu ovaj dao zeleno svjetlo za snimanje filma.

Upravo je taj skeč poslužio kao predložak Waynevog svijeta čija radnja se većim djelom odvija u centru tog svijeta, podrumu domaćina Waynea Cambella (Mike Myers). On je mladić koji se bliži tridesetoj no i dalje živi sa starcima provodeći vrijeme u omiljenom podrumu u kući u čikaškom predgrađu.

Društvo mu pravi Gath Algar (Dana Carvey), najbolji prijatelj i vršnjak čiji mentalni razvoj je stao u nižim razredima osnovne škole. Zajedno dijele ljubav prema žestokoj glazbi i komadima te vode TV show intervjuirajući zanimljive, prije svega čudne goste na specifičan način, kreveljeći se i slineći po plakatima omiljenih komada.

Situacija će se zakomplicirati dolaskom marketingaša (Rob Lowe) koji nastoji kupiti njihov show i prodati ga klijentu. Ček od po 5000 dolara ne impresionira ih previše no ubrzo će doznati da ovaj ne igra čisto. Uz emisiju pokušat će oteti i Wayneovu novopečenu ljubav, atraktivnu vokalisticu heavy metal benda.

U prvom planu svojevrsnog dokumentarističkog pogleda u Wayneov život prije svega su domišljati skečevi, neobičan humor i Mike Myers, koji voli komunicirati sa kamerom.

i.k.