Rat Charliea Wilsona - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rat Charliea Wilsona

Rat Charliea Wilsona

Charlie Wilson's War (2008.)

Universal Studios

97' drama, biografski

Režija:           Mike Nichols

Uloge: Tom Hanks, Julia Roberts, Phillip Seymour Hoffman, Amy Adams, Ned Beatty

Scenario:        Aaron Sorkin

Producent/i:   Gary Goetzman, Tom Hanks

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Rat Charliea Wilsona

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.78
23
0.00

Istinita priča koja govori o najuspješnijoj tajnoj operaciji u povijesti. Glavni akteri: razuzdani kongresmen, odbjegli agent CIA-e i bogatašica iz Houstona.

Charlie Wilson (Tom Hanks) američki je kongresmen koji živi za dobru zabavu i lude provode. Iako ima nezgodnu naviku da se često pojavljuje na partijima koji su prepuni kokaina, prostitutki i alkohola, njegov imidž zasjenjuje velik intelekt, snažan osjećaj patriotizma i nevjerovatan 'njuh' za uspjeh i prosperitet. Upravo se jedna od takvih prilika ukazala ranih 1980-ih u Afganistanu. Naime, Hladni rat se zakuhtava i Rusi brutalno preuzimaju kontrolu u toj bliskoitočnoj zemlji.

Charlieva dugogodišnja prijateljica, poslovna suradnica i ljubavnica, Joanne Herring (Julia Roberts) jedna je od najbogatijih žena u Texasu te zakleta protivnica komunizma. Ona smatra kako je američka reakcija na rusku invaziju Afganistana, u najmanju ruku slaba te uvjerava Charliea kako je potrebno učiniti mnogo više za afganistanske borce za slobodu, Mudžahedine. U zavjeri im se pridružuje agent CIA-e Gust Avarkotos (Philip Seymour Hoffman) i njih troje putuju svijetom skupljajući novac kako bi financirali svoj poduhvat. Uskoro formiraju saveze između Egipćana, Pakistanaca, Izraelaca, te između raznih prodavača oružja i političara. Sakupljeni novac raste iz tjedna u tjedan, a njihov rad i trud utječu na sam tok i završetak Hladnog rata.


'Rat Charliea Wilsona', trailer

Na 'Ratu Charliea Wilsona' okupila se zbilja impresivna glumačka ekipa koja filmu jamči kvalitetu i atraktivnost. Tu su oskarovci Tom Hanks ('Forrest Gump', Philadelphia), Julia Roberts ('Erin Brockovich') i Philip Seymour Hoffman ('Capote'), a jedan zlatni kipić na svojoj polici također ima i režiser Mike Nichols ('Diplomac'). Pošto su Hanks i Roberts jedni od najomiljenijih američkih glumaca, a Hoffmanova izvedba uvijek oduševi kritičare i publiku, nije ni čudo što je film u prva dva mjeseca prikazivanja na američkom box officeu zaradio solidnih 65 milijuna dolara.

Kritičari su na internet stranici Rotten Tomatoes 'Ratu Charliea Wilsona' pripisali atribute 'zabavan' i 'informativan' te su ga ocijenili sa 83%. Jay Antani jedan je od onih koji su nezadovoljni te je na Filmcritic.com napisao kako je 'pretjeran i prenapuhan', ciljajući na utjecaj koji su imali glavni likovi na tok Hladnog rata. S druge strane, James Berardinell je u časopisu Reelviews pohvalio ovaj Nicholsov uradak riječima 'sa svojim brzim tempom, odličnim scenarijem i vrhunskom glumom, Rat Charliea Wilsona predstavlja se u jednom zbilja zabavnom i privlačnom izdanju'. Ipak, uspjeli su se složiti oko jedne stvari, a to je izvrsna gluma. Posebno je hvaljen tandem Hoffman-Hanks za koji svi kažu da savršeno nadopunjuju jedan drugog te da je pravi užitak gledati ih na djelu.