Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta

Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007.)

Warner Bros. / Blitz film i video

118' horor, glazbeni

Režija:           Tim Burton

Uloge: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jayne Wisener, Ed Sanders, Jamie Campbell Bower

Scenario:        John Logan, prema mjuziklu Stephena Sondheima i Hugha Wheelera

Producent/i:   John Logan, Laurie MacDonald, Richard D. Zanuck

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
imdb

Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.15
75
0.00

Horor mjuzikl Tima Burtona. Sweeney Todd (Johnny Depp) želi se osvetiti zbog nepravde, pa otvara svoju brijačnicu uz moto - koljemo pjevajući.

Brijač Benjamin Barker (Johnny Depp) vraća se u London pun želje za osvetom. Proveo je godine života nepravedno osuđen, jer je zli sudac Turpin (Alan Rickman) žudio za Barkerovom lijepom ženom (Laura Michelle Kelly) i htio ga se riješiti. Barker odlazi u svoju staru brijačnicu koju sada drži gđa Lovett (Helena Bonham Carter), koja mu javlja da mu je žena mrtva, a njegova kći Johanna (Jayne Wisner) je pod starateljstvom suca Turpina. Barker uzima ime Sweeney Todd i opet otvara svoju brijačnicu, spreman iskoristiti obrt kao oruđe osvete...

Roger Ebert je u svojoj recenziji sažeo povijest nastanka ovog filma: 'Najkrvaviji mjuzikl u povijesti teatra postao je najkrvaviji mjuzikl u povijesti filma.' Autor kazališnog mjuzikla bio je Stephen Sondheim koji je od masovnog ubojstva i kanibalizma napravio hit-predstavu, a kada se trebala prirediti filmska obrada superkrvave priče, Tim Burton je bio prirodan izbor.

Burton je snimio film koristeći se uslugama svojih stalnih suradnika. Osim fantastičnog Deppa, opet u Burtonovom filmu glumi i Burtonova dugogodišnja partnerica Helena Bonham Carter, koja je za vrijeme snimanja bila trudna, što se vidi po varijacijama njenog dekoltea u raznim scenama filma. Alan Rickman opet glumi hladnokrvnog negativca, a komični lik frizera Pirellija tumači nitko drugi nego Sacha Baron Cohen, koji nakon Borata opet ima priliku da se sprda s naglascima i nacionalnim stereotipima.


'Sweeney Todd: Ðavolji brijač Fleet Streeta', trailer

Kritičarima se jako svidio film. Flick Filosopher naziva ga 'jednim od savršenih filmova, primjerom kako se dobro rade filmski mjuzikli i horori', a Philadelphia Inquirer ističe da 'ovaj film daje novo značenje terminu 'director's cut'. Posebno se hvale glavni glumci, ističe se da je Johnny Depp postao 'alter ego' redatelja Tima Burtona i da je sposoban prikazati nevjerojatan raspon emocija. Druga po pohvalama je i Helena Bonham Carter, koja je svojem zločestom liku dala 'zaigrani šarm i romantičnu dubinu'. Ipak, James Berardinelli procjenjuje film po standardima mjuzikla i ocjenjuje da je instrumentalna glazba u filmu puno efektnija nego songovi koje izvode navedeni glavni glumci, koji baš i 'nisu dobri pjevači'.

Film je solidno prošao na box-officeu, iako su marketinški stručnjaci bili u panici zbog koncepcije filma, pa su ga (krivo) reklamirali samo kao horor, ne ističući glazbu. Mjuzikl obično odbija fanove 'čistog' horora, a i tipična publika mjuzikla mogla bi se zgroziti nad nekim scenama. Stoga, onima koji vole hororce najavljujemo tipičnu Burtonovu gotsku priču, ali s puno pjevanja, a ljubiteljima mjuzikla preporučujemo film uz ponovno upozorenje: bit će krvi!

s.p.