Asterix na Olimpijskim igrama - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Asterix na Olimpijskim igrama

Asterix na Olimpijskim igrama

Astérix aux jeux olympiques (2008.)

Pathé Renn Productions

117' avantura, komedija, obiteljski

Režija:           Frédéric Forestier, Thomas Langmann

Uloge: Clovis Cornillac, Gerard Depardieu, Alain Delon, Benoît Poelvoorde, Stéphane Rousseau, Vanessa Hessler

Scenario:        Thomas Langmann, Olivier Dazat, Alexandre Charlot, Franck Magnier

Producent/i:   Jérôme Seydoux

Zemlja:          Francuska / Njemačka / Španjolska / Italija /

Linkovi: službena stranica

Asterix na Olimpijskim igrama

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.73
30
0.00

Asterix i Obelix su opet in! Zadržali su svoje stare navade – napitak snage, veprovi na ražnju i fajt s Rimljanima, ovog puta na Olimpijskim igrama.

'Asterix na Olimpijskim igrama' snimljen je prema istoimenom stripu, no dodano je mnogo novih likova i scenarij je donekle izmijenjen. U literarnom predlošku, Gali šalju svog predstavnika na Olimpijske igre kada čuju da Rimljane predstavlja legionar Gluteus Maximus (što je latinski naziv za najveći mišić stražnjice). Grčki suci zabrane čarobni napitak kao neprirodni stimulans i Gali su primorani natjecati se vlastitim snagama i domišljatošću. Film uzima osnovni zaplet i prilično ga proširuje.

Asterix (Clovis Cornillac) i Obelix (Gerard Depardieu) putuju u Grčku kako bi pomogli svome prijatelju Alafolixu (Stéphane Rousseau) koji boluje od ljubavi. Naime, Alafolix je preko glave zaljubljen u princezu Irinu (Vanessa Hesller). No, Brut (Benoit Poelvoorde), posvojeni sin Julija Cezara (Alain Delon), isto želi ruku princeze Irine. Putovanje ih odvodi na Olimpijske igre gdje moraju odmjeriti snage s atletskom silom Rimskoga carstva. Uza sve, Brut kuje zavjeru kako bi svrgnuo Julija Cezara i postao vladar Rima. Asterix i prijatelji nadmetat će se s Brutom, njegovim mišićavim prvakom i njihovim vječitim neprijateljem, Julijem Cezarom osobno.


'Asterix na Olimpijskim igrama', trailer

Sigurno ste se već navikli na filmove o Asterixu i Obelixu jer do sada ih je snimljeno osam animiranih i dva igrana ('Asterix i Obelix protiv Cezara' i 'Asterix i Obelix: Misija Kleopatra'). Ovo je prvi igrani film u kojem Asterixa utjelovljuje Clovis Cornillac koji je u toj ulozi naslijedio Christiana Claviera. Također manje uloge u filmu imaju poznati sportaši Michael Schumacher (kao Schumix), Zinedine Zidane (kao Numérodix) i Tony Parker (kao Tonus Parker).

Također, zanimljivo je da je ovaj film ne samo najskuplji od franšize, već je sa svojim budžetom od 80 milijuna eura i najskuplji film europske kinematografije. Kako su uspjeli potrošiti taj silni novac? Pa recimo samo da je u filmskom studiju Alicante (Španjolska), gdje je snimljena velika većina scena, u prirodnoj veličini izgrađen stadion za dotične Olimpijske igre, a tu su još silni statisti, kostimi itd.

Inače, simpatične i zabavne zgode hrabrih Gala osmislili su i nacrtali René Goscinny i Albert Uderzo daleke nam 1959. 'Asterix' je nakon toga postao najpoznatiji francuski strip, preveden na sedamdeset i sedam svjetskih jezika, uključujući klasične jezike i dijalekte. Ključ uspjeha je u tome što su primjereni svakoj dobi: maloj djeci privlačni vizualno, dok odrasli mogu cijeniti brojne aluzije i poveznice s povijesnim događajima, te njihovo ismijavanje.