Živi i mrtvi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Živi i mrtvi

Živi i mrtvi

Živi i mrtvi (2007.)

Mainframe Production, HRT, FTV BiH

87' akcija, fantastika, ratni

Režija:           Kristijan Milić

Uloge: Filip Šovagović, Velibor Topić, Slaven Knezović, Marinko Prga, Borko Perić, Miro Barnjak, Božidar Orešković, Enes Vejzović, Izudin Bajrović, Ljubomir Jurković, Robert Roklicer, Zvonko Zečević, Dragan Šuvak, Nino Sorić, Nermin Omić

Scenario:        Josip Mlakić

Producent/i:   Igor A. Nola, Domagoj Pavić, Marijo Vukadin, Miro Barnjak

Zemlja:          Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Linkovi: imdb

Živi i mrtvi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.65
17
0.00

Ustaše i partizani, Hrvati i Bošnjaci, 40-tih i 90-tih živi kreću u rat, ali na ukletom Grobnom polju svi završavaju - mrtvi. Ratna akcija Kristijana Milića.

'Živi i mrtvi' prikazuju dvije paralelne priče koje povezuje rat u istom bosanskom kraju, no u razdoblju odvojenom pola stoljeća. Prva se priča odvija tijekom početka hrvatsko-bošnjačkog sukoba, a druga se događa tijekom Drugog svjetskog rata. U oba slučaja hrvatski vojnici moraju se boriti protiv neprijatelja i prijeći preko kobnog Grobnog polja, a sudbina će odlučiti da istim putem mora krenuti domobran Martin 40-tih i unuk Tomo (Filip Šovagović) iz HVO-a 90-tih. A u mračnim bosanskim šumama vojnici stalno otkrivaju da Grobno polje ima primjereno ime - tamo živi vječno susreću mrtve... 

Film koji se bavi bosanskom ratnom tematikom za uvod ima efektan aforizam Ive Andrića: 'Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo'. Redatelj filma Kristijan Milić istaknuo je da je uvijek volio žanrovske filmove s motivima nasilja, od horora i krimića pa do ratnih filmova, posebice onih vijetnamskih. Milić je 2002. i debitirao sa srednjemetražnim trilerom 'Sigurna kuća', koji je bio dio omnibusa '24 sata', a ostavio je dojam ultranasilnog akcijskog filma rađenog u tarantinovskom stilu.

Baš tada je izdavač VBZ kao roman godine nagradio djelo Josipa Mlakića 'Živi i mrtvi', a ratna priča romana dojmila se i Milića. Milić je odlučio snimio film, i uspio uz velike napore uobičajene za domaći film. Financijske probleme rješila je hrvatsko-bosanska koprodukcija, a ironično je da su najviše problema filmaši imali u organiziranju kino-distribucije, iako se film može pohvaliti komercijalnim potencijalom (domaći akcijski film!) i velikim festivalskim uspjehom.


'Živi i mrtvi', r: Kristijan Milić, trailer

Naime, film je postao apsolutni pobjednik Pule, osvojio je čak osam Zlatnih arena, uključujući i one za najbolji film, redatelja, montažu (pokojni Goran Guberović) i glazbu (Andrija Milić). U filmu glume razni iskusni glumci (Filip Šovagović, Marinko Prga, Borko Perić, Enes Vejzović, Slaven Knezović), a među njima se nalazi i jedan s holivudskom karijerom - Velimir Topić ('Kraljevstvo nebesko', 'Provala'). Čak i oni koji ne vole film priznaju mu vrhunsku zanatsku izvedbu, pa je ocijenjeno da film izgleda kao holivudski akcijski film, i to ne zbog epske spektakularnosti nego zbog odlične fotografije, glazbe, specijalnih efekata i glume.  

Kritike na račun filma uglavnom se odnose na realističnog prikaza bešćutnih vojnika koji se šovinistički odnose prema svojim neprijateljima, a zbog toga je  film imao i negativne recenzije kod bosanskih kritičara - Indira Kučuk-Sorguć (Peta strana svijeta) sažela je film u naslov 'Živi Hrvati i mrtvi Bošnjaci'. To su zamijetili i strani kritičari, pa svi filmu predviđaju prođu kod domaće publike, ali ne i na stranim festivalima, gdje bi mogla zasmetati politička nekorektnost filma, te nesimpatični likovi i prelokalna priča. Dan Fainaru (Screen Daily) ipak ističe kako film odlično prikazuje ratnu atmosferu, te ocjenjuje film 'napetim, dobro snimljenim, stručno montiranim i primjereno nasilnim'.

Na kraju se može zaključiti kako će se film sigurno svidjeti ljubiteljima Hillove 'Južnjačke utjehe' ili fanovima Sama Peckimpaha, jer i u tim filmovima nema moraliziranja i klasičnih pozitivaca, već se samo prikazuju muškarci u efektnoj i nasilnoj borbi za preživljavanje.

s.p.