Darjeeling d.o.o. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Darjeeling d.o.o.

Darjeeling d.o.o.

The Darjeling Limited (2008.)

20th Century Fox / Continental film

91' avantura, komedija, drama

Režija:           Wes Anderson

Uloge: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Anjelica Huston

Scenario:        Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman

Producent/i:   Wes Anderson, Roman Coppola, Scott Rudin

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Darjeeling d.o.o.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.42
19
0.00

markoboban 19.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Na putu po Indiji

Wes Anderson (''The Royal Tenenbaums'',2001.) nastavlja sa pripovedanjem o problemima jedne disfunkcionalne porodice kroz formu komedije, pa na momente čak i parodije. Napisao je i scenario uz pomoć Romana Coppole i Jasona Schwartzmana. Pratimo trojicu braće na njihovom putu vozom po živopisnoj Indiji. Nekih godinu dana nisu bila u kontaktu (pošto su zajednički sahranili oca), pa je ovo putovanje zapravo pokušaj da se ponovo zbliže trojica otuđene braće. Francis (Owen Wilson), Peter (Adrien Brody) i Jack (Jason Schwartzman), svako od njih uspešan je na poslu, ali nesrećan na polju privatnog života. Posle ozbiljne saobraćajke motorom, najstariji brat, Francis je preživeo, ali sav je umotan u zavoje. On je inicijator zajedničkog putovanja kako bi braća došla do svojevrsne duhovne katarze i tako ponovo postali bliski. Peter, srednji brat, nesiguran u sebe oko pitanja ''da li je ona prava'', jer sa svojom izabranicom čeka prvo dete. Najmlađi brat Jack, je pisac sklon da svoja lična iskustva koristi u kreiranju likova, ophrvan je ljubavnim jadima, pa često preslušava telefonsku sekretaricu svoje bivše iz Pariza. Niz dogodovština koje će ih skrenuti s utvrđenog kursa, (pre svega zbog događaja u vezi s lekovima protiv bolova, indijskim sirupom protiv kašlja i ljutim sprejom), dovešće iznenada braću u sred pustinje sa 11 kofera, štampačem i mašinom za plastificiranje. Trojica braće moraće da se udruže kako bi se izvukli iz nevolje i stigli do zabiti podno Himalaja, gde sada živi njihova majka, znana kao sestra Patricia (Anjelica Huston). Sa skromnim budžetom od $17,500,000 snimano je na lokacijama po Indiji, uz par scena koje su napravljene u New Yorku. Prijem kod publike je bio osrednji, pa je na bioskopskim blagajnama ostvarena zarada u USA blizu $12,000,000 (podaci iz prve polovine 2008.). Kritika je drugačije prihvatila film, pa zato i nagrada Wesu Andersonu (''mali zlatni lav'') na Venecijanskom filmskom festivalu, 2007. godine. Filmski prikaz ozbiljnih tema (problem jedne porodice) na komičan način, je nezahvalno režirati, gde radnja lako može da izgubi nit (a time i pažnju gledaoca). Stoga radnja od nekih sat i po se baš odužila, na momente monotono, čak i dosadno. Mnogo više sam očekivao, ali šta da se radi kada gosn Anderson ima takav smisao za humor. Za mene slaba vajda od toga!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lkj 08.07.2008 Ocjena recenzije : 0.0

što je to bilo?

u dva navrata sam pokušala gledati taj film, ali očito nisam shvatila o čemu svi pišu. nit je smiješno, nit j etužno, nit ništa tome slično. cijeli film čekam da se nešto dogodi i ništa se ne događa. možda nisam shvatila pravu poantu ?!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Christiana 20.02.2008 Ocjena recenzije : 4.0

The Royal Whitmans?

Čini se da Wes Anderson gaji posebnu sklonost prema disfunkcionalnim ljudima ("Rushmore") i disfunkcionalnim obiteljima ("The Royal Tennenbaums"). Moglo bi se pomisliti da, ako već nije, onda će uskoro potonuti u bezdan dosade s tim svojim munjenim i zbunjenim likovima.
Tako i "Darjeeling Limited" donosi tri munjena i zbunjena brata. Svaki od njih donosi vlastite životne probleme, a dijele i neke zajedničke. Od ostatka obitelji Whitman upoznali smo samo majku i to je bilo sasvim dovoljno da se stekne uvid u njihovu obiteljsku situaciju. Braća Whitman su, gledano iz tog kuta, ispali sasvim zdrava i normalna djeca. Kad potom uzmemo u obzir da je obitelj Whitman očito dobrostojeća, prva asocijacija koja nam pada na pamet jest obitelj Tennenbaum. Između ove dvije obiteljske tvorevine, obje proizvedene u manufakturi Wesa Andersona, postoje mnoge sličnosti: osim već navedenih, tu su po jedan odbjegli roditelj u svakoj, neslaganje među djecom koja su sva redom uspješna u poslu i neuspješna u privatnom životu... Razlike, pak, ne upadaju toliko u oči.
Pa ipak, dosadi mjesta nema, jer "sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način" (L. N. Tolstoj).
Stoga za sada Wesu Andersonu možemo zamjeriti samo što je iz kinodvorana izbacio "Hotel Chevalier".

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

HR-Titan 18.02.2008 Ocjena recenzije : 0.0

ah majko, moja

Ah majko moja, al u pozitivnom smilsu. Ovakve zakomplicirane komplicirano čudne komedije/tragedije su prava rijetkost. Svaki lik za sebe vuče toliko simpatija na svoj način. Čim vidiš krupni plan jednog od njih moraš se nasmijati, a da se oni ne pomaknu, niti da počnu izvoditi kerefeke... Glumci su odglumili izvanredno, sa takvom lakočom kao da su i u stvarnosti tako 'puknuti'. Super !

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

matea 04.02.2008 Ocjena recenzije : 5.0

Darjeeling Limited

jedan ima slomljeno srce, drugi paničari jer će za 6 tjedana dobiti dijete, a treći je usamljen
i namjerno se zabio motorom u zid.
pogodite tko je koji brat u Darjeeling Limited.


u filmu se još pojavljuju:
pagoda, najveći frajer ikada. lud, lud, lud.
bill murray; on igra lika za kojeg ne znamo tko je i što tu radi. pojavljuje se dvije scene, na samom početku i na kraju.
kaže točno ti riječi.
anjelica houston kao njihova mama po koju su došli u samostan u podnožju himalaje,
ali ona im, naravno, pobjegne dok spavaju. ona kaže lajnu iz naslova. obožavam ju.

pouka: nije važan cilj, važan je put.

genijalan film

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: