Požuda, oprez - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Požuda, oprez

Požuda, oprez

Lust, Caution / Se, jie (2008.)

Hai Sheng Film Production Company

157' drama, romansa, triler

Režija:           Ang Lee

Uloge: Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang, Joan Chen, Lee-Hom Wang, Chung Hua Tou, Chih-ying Chu

Scenario:        James Schamus

Producent/i:   William Kong, Ang Lee

Zemlja:          SAD, Kina, Tajvan, Hong Kong

Linkovi: službena stranica

Požuda, oprez

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.19
16
0.00

Akrobatski seks, egzotika, romansa, ljubav i još štošta zapakirano u zakulisne političke igre Japana i Kine u Drugom svjetskom ratu.

Prvi film Anga Leeja nakon 'Planine Brokeback' još je jedna romantična priča – špijunski triler smješten u Šangaj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Scenarij 'Požude, oprez' adaptacija je kratke priče Eileen Chang, koju je scenaristički prilagodio Wang Hui-Ling, scenarist Leejevog 'Tigra i zmaja'.

Da li zbog azijske romantično-egzotične atmosfere, elegantnog stila 40-tih, ili zbog glavnog glumca Tonyja Leunga ('2046', 'In the Mood for Love'), ali trailer podsjeća na djela velikog Wong Kar Waija. Tony Leung tumači gospodina Yeea, moćnog političara koji vlada gradom, a njegovu suprugu tumači Joan Chen, poznata iz 'Twin Peaksa'. Tang Wei debitira kao Wang Jiazhi, mlada žena koja se nađe uvučena u opasnu igru ubojstava i raznih političkih i emocionalnih zavrzlama.

Film se fokusira na špijunske intrige za vrijeme kineskog otpora japanskom okupatoru u Drugom svjetskom ratu. Pokret otpora šalje mladu djevojku da zavede čovjeka kojeg žele ubiti jer surađuje s Japancima. Povijesna priča samo je pozadina veze između mjesnog kolaboracionista i mlade studentice.

Jednu od uloga tumači i Wang Lee Hom, glumac i pjevač koji je izdao spot za pjesmu inspiriranu filmom, a snimatelj spota je Rodrigo Prieto koji je snimio ovaj, kao i brojne druge Leejeve filmove. Posebna je zanimljivost da je kao autor teksta i glazbe pjesme potpisan Kuang Yu-Min, a to je ime lika kojeg tumači Wang Lee Hom u 'Požudi, oprez'. Da bi otkrili neku tajnu vezu između Wanga i lika kojeg tumači, očito će trebati pogledati film.


'Požuda, oprez', trailer

Na interenet stranici Rotten Tomatoes film je zaradio pristojnih  69%, a koplja se uglavnom lome oko režije. James Berardinell iz RealViewsa kaže kako je 'Ang Lee ovaj film učinio kvalitetnim, te ga svakako treba pogledati', a Jeffrey M. Anderson za Combustible Celluloid piše kako 'jedan od najboljih svjetskih režisera definitivno može odraditi bolji posao'. S druge strane, komentari 'običnih' gledatelja složni su te su svi vrlo zadovoljni odgledanim (91%).

Nakon što je osvojio Zlatnog lava na Mostri, film je postao veliki hit u Kini, iako su tamošnji gledatelji ostali zakinuti za ono što mnoge najviše zanima u art filmovima – realistični seks. Naime, kineski cenzori izbacili su bar sedam minuta scena koje su proglašene prelascivnim, što je razočaralo i filmofile i erotomane. Jedan od razočaranih bio je i student Tung Jenbin, koji se u komunističkoj Kini usudio podnijeti tužbu protiv državnog cenzora i zatražio sitnu odštetu zbog 'duševnih boli'. On se požalio da je 'cijela struktura filma narušena i teško da gledatelji mogu ocijeniti takvo osakaćeno djelo'.

Zabranjeni erotski prizori sadrže scene seksa s vrlo zahtjevnim pozama, koje nisu baš namijenjene 'običnim' ljudima. Dapače, stručnjaci ih preporučuju samo ženama s pokretljivim tijelima koje imaju imaju iskustva u gimnastici ili jogi - oni koji nepripremljeni imitiraju te poze mogli bi se nepotrebno ozlijediti. U Hrvatskim kinima biti će prikazana puna verzija filma pa ćemo moći saznati o kakvim se točno akrobacijama radi, a do tada ne bi bilo loše upisati kakav tečaj joge.