Meci iznad Broadwaya - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Meci iznad Broadwaya

Meci iznad Broadwaya

Bullets over Broadway (1994.)
98' komedija, krimi

Režija:           Woody Allen

Uloge: John Cusack, Diane Wiest, Chazz Palminteri, Jennifer Tilly

Scenario:        Woody Allen, Douglas McGrath

Producent/i:   Robert Greenhut

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Meci iznad Broadwaya

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
4
0.00

New York 20-ih godine prošlog stoljeća. Mladi dramatičar David Shayne (John Cusack) napisao je sjajan komad, ali njegov producent Julian Max (Jack Warden) ne želi ga postaviti jer tvrdi da je nekomercijalan.

Kao rješenje se pojavljuje gangster Nick Valenti (Joe Viterelli) , koji financiranje uvjetuje ulogom za svoju djevojku Olive (Jennifer Tilly). Olive je vrlo zahtjevna i netalentirana, no njen tjelohranitelj, Nickova desna ruka, Cheech (Chazz Palminteri) je genijalac i smišlja odlične ideje za predstavu. Kako vrijeme prolazi Davida sve više izluđuje njegova ekipa. Glavna glumica, alkoholičarka Helen Sinclaire (Diane Wiest) ga uporno želi zavesti, glavni glumac Warner Purcell (Jim Broadbent) se opsesivno prejeda i započinje vezu sa Olive, a i njegova djevojka Ellen (Mary-Louise Parker) mu stvara probleme.

Vjerojatno najbolji Allenovi film 90-ih, jedan od rijetkih koje nije sam napisao, nego mu je ko-scenarist Douglas McGrath. Kao i u većini Allenovih filmova i ovdje imamo u centru radnje lik koji je neurotičan i nervozan, no ovog puta ga glumi John Cusack, a ne sam Woody.

Diane Wiest osvojila je Oscara za najbolju sporednu ulogu i to drugog u Woody Allenovim filmovima. Film je još dobio 6 nominacija, uključujući i Allenovu standardnu za scenarij (do tada 11),  režiju i sporedne glumce J. Tilly i C. Palminterija.