Ljetnikovac na Zlatnom jezeru - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ljetnikovac na Zlatnom jezeru

Ljetnikovac na Zlatnom jezeru

On Golden Pond (1981.)

Continental film

109' drama

Režija:           Mark Rydell

Uloge: Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda

Scenario:        Ernest Thompson (po svojoj drami)

Producent/i:   Bruce Gilbert

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Ljetnikovac na Zlatnom jezeru

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
3
0.00

Radnja filma se vrti oko ostarjelog para Ethel i Norman Thayer koji svako ljeto provode u svom ljetnikovcu na Zlatnom jezeru.

U posjet im dolazi kćer Chelsea sa zaručnikom Billom i njegovim sinom Billyem. Film istražuje buran odnos Chelsea i njenog oca tokom godina njenog odrastanja, teškoće s kojima se suočava par koji je toliko dugo u braku i poseban odnos koji se razvija između malog Billya i Normana.

Prava na adaptaciju ove drame Ernesta Thompsona, Jane Fonda odkupila je specijalno za svoga oca Henrya. Odnos oca i kćeri u filmu jako je bio sličan njihovu odnosu u stvarnom životu.

Film je postigao ogroman uspjeh. Bio je drugi najgledaniji film godine u SAD-u (iza prvog nastavka Indiana Jonesa). Od 10 nominacija za Oscara osvojio je 3 i to za najbolji adaptirani scenarij i za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu. Za Kathrine Hepburn to je bio 4 Oskar za glavnu ulogu, a Henryu Fondi je to bio prvi Oscar u konkurenciji (godinu prije je dobio za životno djelo) i to u zadnjem filmu kojeg je snimio.