Ja sam legenda - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ja sam legenda

Ja sam legenda

I Am Legend (2008.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

101' drama, ZF, triler

Režija:           Francis Lawrence

Uloge: Will Smith, Alice Braga, Salli Richardson-Whitfield, Willow Smith, Charlie Tahan

Scenario:        Mark Protosevich, Akiva Goldsman

Producent/i:   Akiva Goldsman, David Heyman, James Lassiter, Neal H. Moritz, Erwin Stoff

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Ja sam legenda

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
117
0.00

Godina je 2012. i stvari nisu baš blistave. Nepoznat virus pobio je ili pretvorio sve stanovnike Zemlje u zombije-vampire. No, zato je tu Will Smith.

Tajanstveni virus je zasigurno jedan od najčešćih 'negativaca' u filmovima. Svako malo pojavi se neka filmska zombie-boleština pa tako imamo tri 'Resident Evila' sa seksi Millom Jovovich u glavnoj ulozi, a tu su i 'Zora živih mrtvaca' i slični zombie-filmovi. Virus je u potrazi za poslom preselio i na britansko tlo pa je svoj talenat pokazao u filmovima poput '28 dana kasnije'. Primjera ima još puno. Virus tako ima zbilja impresivnu glumačku karijera koja zaslužuje zvijezdu na holivudskoj Ulici slavnih ili makar voštanu figuru.

Ovaj znanstveno fantastični triler treći je pokušaj ekranizacije romana Richarda Mathesona 'Ja sam legenda' iz 1954. Upravo je njegova knjiga je popularizirala ideju o virusu koji stvara zombije i uzrokuje propast svijeta koja je kasnije širokoprihvaćena i u književnosti i na filmu. Glavni junak je Robert Neville (Will Smith), znanstvenik kojemu karate, rukovanje bacačem plamena i upravljanje avionom nisu najjače točke u životopisu pa se, da bi preživio, mora osloniti na vlastite instinkte.

A priča kaže sljedeće – Neville je posljednji čovjek koji se nađe usred opustošenog New Yorka sa 'Zaraženima', susjedima koje ni obitelj Adams ne bi poželila. Oni vrebaju u mraku i očekuju prvu priliku kako bi se dočepali Nevillove krvi (i bubrega, buta, vratine, tripica...). Upravo se u njegovim genima i krvnoj slici krije tajna imuniteta i mogućnosti za otkrivanje lijeka. Tri godine usamljeni znanstvenik preživljava skupljajući hranu, a za to vrijeme odašilje radio poruku u nadi da će pronaći još kojeg preživjelog. No, uskoro shvaća da ima još malo vremena za pronalazak lijeka prije nego što ga se dočepaju 'Zaraženi'.


'Ja sam legenda', trailer

Režiser ovog post-apokaliptičnog trilera je Francis Lawrence koji se do sad uglavnom bavio režiranjem video-spotova poznatih američkih izvođača (Jennifer Lopez, Will Smith, Britney Spears, Green Day), a napravio je i 'Constantinea' s Keanu Reevesom u glavnoj ulozi.

Film je uspješno prošao kako kod kritičara tako i kod publike. Na internet stranici Rotten Tomatoes dobio je 67% s općim mišljenjem da svoj uspjeh velikim djelom zahvaljuje odličnoj izvedbi glavnog glumca. Kyle Smith je u New York Postu komentirao kako će biti 'veći hit nego što će to biti raspela na Sudnji dan. Zastrašujuća, inventivna, uzbudljiva i napeta avantura.' S njime se ne bi složio Eric Alt koji je za Premiere Magazine napisao 'Film je propuštena prilika. Loše je napravljen, a jedina dobra stvar u cijeloj priči je Smithova izvedba.'

Zanimljivo je da je veliki dio filma snimljen na ulicama New Yorka, što je bilo poprilično skupo te je uzrokovalo mnoge probleme građanima jer su neke ulice često bile zatvorene za potrebe snimanja.