Ljubav u doba kolere - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ljubav u doba kolere

Ljubav u doba kolere

Love in the time of Cholera (2007.)

New Line Cinema / Blitz film i video

139' drama, romansa

Režija:           Mike Newell

Uloge: Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno, Benjamin Bratt, Catalina Sandino Moreno, Hector Elizondo, Liev Schreiber, Fernanda Motenegro, Laura Harring, John Leguizamo

Scenario:        Ronald Harwood

Producent/i:   Scott Steindorff

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Ljubav u doba kolere

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.45
22
0.00

Kaže se da je ljubav nešto najvrednije na svijetu. No, isplati li se čekati je pedeset godina, napisati par ljubavnih pisama i zatim je opet čekati niz godina?

'Ljubav u doba kolere' bezvremenska je ljubavna priča snimljena prema istoimenom romanu nobelovca Gabriela Garcie Marqueza. Smještena u magični grad Cartageñu, bavi se čovjekom koji pedeset godina čeka da upozna ženu svog života i osjeti što znači istinska ljubav. Florentino Ariz (Javier Bardem), pjesnik i telegrafist konačno se zaljubljuje kada ugleda Ferminu Dazu (Giovanna Mezzogiorno) kroz prozor vile njenog oca. Serijom strastvenih pisama Florentino polako budi njene osjećaje, ali kada za to sazna njen otac, razbjesni se i zaklinje da će ih razdvojiti zauvijek.

Tijekom godina, Fermina se uda za sofis­ticiranog aristokrata Dr. Juvenala Urbina (Benjamin Bratt), koji je u Cartageñu donio red i medi­cinu, pobijedivši ozbiljnu epidemiju kolere. Nakon mnogih godina provedenih u Parizu, bračni par Urbino vraća se u Cartageñu. Fermina je već skoro zaboravila na platonsku ljubav iz prošlosti, međutim Florentino nije zaboravio nju.


'Ljubav u doba kolere', trailer

'Ljubav u doba kolere' režirao je Mike Newell, poznati britanski režiser koji je radio na filmskim hitovima kao što su 'Četiri vjenčanja i sprovod' i 'Harry Potter i Plameni pehar', a scenarija se uhvatio oskarovac Ronald Harwood ('Pijanist'). Zaista impresivna filmska ekipa koja, prema kritičarima s Rotten Tomatoesa, nije opravdala svoju reputaciju.

Filmu je dodijeljno sitnih 28% te kažu kako je ovo jedan od dobrih primjera kako se može loše ekranizirati jedan odličan roman. Kyle Smith je za New York Post napisao 'ako ste pogledali 'Zameo ih vjetar' onda ste vidjeli sve ono što 'Ljubav u doba kolere' nije', dok ga David Denby u New Yorkeru naziva 'dobro napravljenim i ugodnim za gledanje'.

Zanimljivo je da je Marquez godinama odbijao adaptaciju knjige, a u jednom je intervjuu izjavio da je primio (pa i odbio) čak pedeset različitih ponuda za adaptaciju baš ovog djela, iako ne spominje s kojom motivacijom. Upućeni kažu da se New Line s njim natezao petnaestak godina, a popustio je tek nakon ponuđenog mu višemilijunskog ugovora.

Kako god bilo, film je napravljen i sigurno je da će usprkos lošim kritikama pronaći svoju publiku jer se temelji na jednom od književnih klasika, a uz to govori o vječno interesantnoj temi – ljubavi.