Zlatne godine kraljice Elizabete - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zlatne godine kraljice Elizabete

Zlatne godine kraljice Elizabete

Elizabeth: The Golden Age (2007.)

Universal Studios / Continental film

114' drama, biografski, povijesni

Režija:           Shekhar Kapur

Uloge: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Clive Owen, Samantha Morton, Abbie Cornish

Scenario:        William Nicholson, Michael Hirst

Producent/i:   Tim Bevan, Jonathan Cavendish, Eric Fellner

Zemlja:          Velika Britanija / Francuska

Linkovi: službena stranica
imdb

Zlatne godine kraljice Elizabete

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
26
0.00

Traži se kraljica! Opis radnog mjesta: organizacija vojske, sposobnost spašavanja nacije i otkrivanje izdaje. Ljubakanje s dragim u sjeniku strogo zabranjeno!

Krajem šesnaestog stoljeća, točnije 1585. godine, kraljica Elizabeta (Cate Blanchett) nailazi na najteže razdoblje u svojoj vladavini koja traje već trideset godina. Španjolski kralj Philip II (Jordi Molla), uz potporu pape i inkvizicije, diljem Europe širi katoličku vjeru, a sljedeća na redu je protestantska Velika Britanija. Španjolska snažna vojska i dominantna mornarica predstavljaju izravnu i otvorenu prijetnju za englesko prijestolje i kraljica Elizabeta primorana je krenuti u rat.

No, to nije jedini Elizabetin problem. Muče je i romantični osjećaji prema Siru Walteru Raleighu (Clive Owen) koji sve više utječu na njene kraljevske dužnosti. Ipak, u maniri prave kraljice, čija je duša i tijelo uvijek i samo uz domovinu, odoljeva ljubavnim iskušenjima te odlazi u rat. Za to vrijeme njezin vjerni savjetnik Sir Francis Walsingham (Geoffrey Rush) na kraljevskom dvoru pokušava održati i sačuvati Elizabetin utjecaj i moć. Uskoro otkriva zavjeru s ciljem da se Elizabetu svrgne s trona. Otkrivanjem izdajnika, Walsingham nesvjesno pokreće niz događaja koji mogu dovesti do propasti engleske krune.


'Zlatne godine kraljice Elizabete', trailer

'Zlatne godine kraljice Elizabete' režirao je Shekhar Kapur ('Četiri pera'), Indijac koji je, očito, fasciniran likom i djelom poznate engleske kraljice. 1998. snimio je poznatu 'Elizabetu', povijesnu dramu u kojoj Cate Blanchett i Geoffrey Rush glume iste uloge kao i u novoj verziji. 'Elizabeta' se nešto više koncentrirala na odnose unutar kraljevske obitelji te na sukob protestanata i katolika na području Velike Britanije. Također, glavna uloga donijela je Cate Blanchett prvu nominaciju za Oscara, no osvojila ga je tek za 'Aviator'.

Činjenica je da 'Zlatne godine kraljice Elizabete' nisu prošle ni upola dobro kod kritičara kao i 'Elizabeta' iz 1998. Na Rotten Tomatoes film je dobio 34%, a općenito mišljenje je da mu fali srca i kreativnosti u odnosu na prethodnika. Kim Voynar je za Cinematical napisala 'film je prekrasno snimljen' i da 'vizualno podsjeća na bajku', a Armond White iz New York Pressa negira bilo kakvu vrijednost Kapurovog uratka nazivajući ga 'potpuno beskorisnim i prerazvikanim'.

Kritike su se osvrnule i na izvedbu Cate Blachett  - Peter Travers za Rolling Stone piše kako ona može svašta odglumiti, 'čak i Boba Dylana, ali ne može spasiti ovaj škripavi nastavak.' Istovremeno Ruthe Stein iz San Francisco Chroniclea smatra da je njezina seksipilna i sjajna izvedba spasila film od toga da djeluje poput kostimirane izložbe voštanih lutaka.