Beowulf - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Beowulf

Beowulf

Beowulf (2007.)

Paramount Pictures / Continental film

113' akcija, avantura, drama

Režija:           Robert Zemeckis

Uloge: Angelina Jolie, Anthony Hopkins, Ray Winstone, John Malkovich, Brendan Gleeson, Dominic Keating, Alison Lohman, Robin Wright Penn

Scenario:        Neil Gaiman, Roger Avary

Producent/i:   Steve Bing, Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stanica
imdb

Beowulf

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.23
52
0.00

Remek-djelo Roberta Zemeckisa, epska animirana priča o legendarnom junaku Beowulfu.

Zamislite se u imaginarnom dobu heroja, orka, zmajeva i ostalih čudesa. Mač je glavni modni dodatak, a smrt i uništenje vaša su svakodnevnica. Tako da vas čisto zaboli đon kad čujete da trol terorizira susjedno selo, jer tamo ionako žive samo sifilisni patuljci. Sjedite u krčmi i ločete s frendovima polufermentiranu preteču pive nakon što ste ženu primirili buzdovanom jer vam je po treći put danas rekla: 'Samo visiš po birtijama sa svojim glupim prijateljima! Bitango, probisvijete! Ugledaj se malo na susjeda Beowulfa!' I dok okrećete sedmu rundu, vaš plavokosi susjed sređuje incident s trolom u susjednom kotaru. Prokletnik!

Beowulf je, naravno, najjači, najbolji i najpametniji heroj od sviju. Nakon što je odlučio uništiti jednog od najmoćnijih demona ondašnjice, groznog Grendela, na sebe i na ostatak svijeta navukao je još veće zlo – njegovu majku u obličju Angeline Jolie! Majčinska ljubav jača je od svega pa je sasvim razumljivo što Anđa pošizi kad plavokosa tetkica prekrsti njenog sinčića mačem posred čela. Spremna je na sve kako bi se osvetila te se upušta u bespoštednu i krvavu borbu s Beowulfom koja poprima epske razmjere. Hoće li zlo prevladati ili će biti vremena i za osmu rundu?


'Beowulf', trailer

Režiranja ove fantastične fantasy fantazije uhvatio se Robert Zemeckis (trilogija 'Povratak u budućnost', 'Forrest Gump', 'Brodolom života') koji već ima iskustva u miješanju igranog i animiranog žanra u 'Tko je smjestio zeki Rogeru'. No ovo je mnooogo veći, skuplji i revolucionarniji film - baš kakva i treba biti ekranizacija jedne od najpoznatijih srednjovjekovnih poema. Inače, ovaj engleski ep već su u nekoliko navrata pokušavali ekranizirati, mahom neuspješno - iako je islandska verzija 'Beowulf i Grendel' solidno prošla na Imdb-u. 

'Beowulf' je zbog svoje tehnike snimanja podigao podosta prašine kod Američke filmske akademije. Usprkos svemu, uvrstili su ga na popis 15 filmova koji ulaze u širu konkurenciju za Oscara 2008. u animiranoj kategoriji. Film je sniman pomoću 'motion capture' tehnike koja uz pomoć kompjuterske animacije živi glumce pretvara u animirane. Spomenuta tehnologija koristila se u manjem obimu i u filmovima '300' i u sva tri nastavka 'Gospodara prstenova'.

Kritičari su na Rotten Tomatoes 'Beowulfu' dodijelili solidnih 70%. Pozitivne kritike se uglavnom koncentriraju na zapanjujuće efekte koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Pera kritičara se pak slamaju oko 'motion capture' tehnike snimanja. Jedni tvrde da je osvježavajuća i da se savršeno uklapa u atmosferu filma, dok drugi, kao npr. Kit Bowen tvrde da 'se nikako ne može uspoređivati sa stvarnim, ljudskim faktorom glume'.

Ako ste ljubitelj svega onoga što nam nudi drevni svijet onda je ovo definitivno film za vas. U njemu ćete pronaći dovoljnu količinu akcije, krvi, odrezanih udova... svega što treba imati pravi animirani film za odrasle!