Amazing Grace - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Amazing Grace

Amazing Grace

Amazing Grace (2006.)

Samuel Goldwyn Films / Blitz film i video

111' drama, biografski

Režija:           Michael Apted

Uloge: Ioan Gruffudd, Albert Finney, Benedict Cumberbatch, Michael Gambon, Romola Garai, Rufus Sewell, Ciaran Hinds, Youssou N'Dour, Toby Jones

Scenario:        Steven Knight

Producent/i:   Jeanney Kim, James Clayton (II), Duncan Reid

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Amazing Grace

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
6
0.00

Povijesna drama o mladom Williamu Wilberforceu i njegovoj borbi za ukidanje ropstva u britanskom parlamentu u 18. st.

William Wilberforce bio je pionir ozbiljne, političke borbe protiv ropstva. Kao 21godišnji mladić izabran je u donji dom parlamenta što mu je omogućilo da se založi za svoju stvar.

Film prikazuje prvu pravu političku kampanju kojom bi se isprovocirao proces koji bi rezultirao promjenom stajališta vladajućih na to do tada ne toliko interesantno pitanje. U dvadesetim i tridesetim godinama života William je uspio ukazati na potrebu ukidanja ropstva o čemu se pričalo ne samo u političkim krugovima već diljem zemlje.

Peticije, bojkoti i velika okupljanja bili su njegova sredstva na putu prema ostvarenju tog cilja. Na taj si je način stvorio i mnoštvo moćnih neprijatelja među kojima i samog kralja.

Film je snimljen prema istinitim događajima što će reći da vjerodostojno prikazuje okolnosti vremena u kojem je glavni protagonist živio no ne približava nam teške životne uvjete nesretnika koji su jedino željeli biti slobodni.

i.k.