Kratko sjećanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kratko sjećanje

Kratko sjećanje

The Lookout (2007.)

Miramax Films / Continental film

102' krimi, drama, triler

Režija:           Scott Frank

Uloge: Joseph Gordon-Levitt, Jeff Daniels, Isla Fisher, Carla Gugino, Matthew Goode

Scenario:        Scott Frank

Producent/i:   Laurie MacDonald, Jonathan Glickman, Becki Cross

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Kratko sjećanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.14
7
0.00

Darrabban 26.06.2010 Ocjena recenzije : 1.0

Glumački sjajan spoj drame i trilera

Kao posve anegdotalnu notu, spomenuo bih da sam sasvim slučajno naletio na ovaj film za bagatelnu cijenu zbog zatvaranja lokalne videoteke uslijed sveopćeg bujanja piratstva... i jednostavno ne mogu vjerovati da sam ovakav jedan filmski dragulj uspio dosad propustiti.

Iako ga je naš distributer pokušao podvaliti pod triler, "The Lookout" je zapravo odlična i rafinirana drama s elementima trilera. Film je režirao Scott Frank, vrsni hollywoodski scenarist nekolicine hit naslova poput "Minority Report", "Get Shorty", "Out of Sight" i to mu je zasad jedini redateljski uradak. Što je prava šteta jer je Scott Frank ne samo odličan scenarist već i sjajan redatelj i ovdje je napravio izvrstan posao.

Film je polaganog tempa, tihe i dojmljive atmosfere, pomalo čudnovatog zapleta, no izvrsnih dramskih sekvenci i sjajnih glumačkih izvedbi. Joseph Gordon-Levitt glumi glavnu i najvažniju ulogu Chrisa Pratta, mladića koji je izazvao prometnu nesreću i završio sa srednje teškim oštećenjem mozga i prolazi kroz život s osjećajem krivnje za smrt svojih prijatelja i invalidnost svoje djevojke koju je skrivio... Sjajna uloga, nijansirana, bez pretjerivanja i većina boli koju Chris nosi u filmu izvrsno se ocrtava na Levittovom licu. Izvrstan je i Jeff Daniels kao oštroumni i iskreni slijepi Chrisov prijatelj, a Matthew Goode odradio je vrlo solidnu ulogu negativca koji uvlači Chrisa u svoj plan za pljačkanje banke.

Jedina neujednačenost filma su pomalo nedovoljno definirani trilerovski elementi u drugoj polovici filma, ali bez obzira na sitne greške - redatelj čvrsto drži konce od početka do kraja i zahvaljujući specifičnom tonu, sjajnim ulogama i nerobovanju mainstream zamkama - rezultat je iznenađujuće osebujan, nijansiran i odličan film.

Svakako pogledajte ako naginjete art tematici i filmovima poput Farga.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

citadel 26.10.2009 Ocjena recenzije : 2.5

solidno

Film nam donosi isprobanu tematiku i već mnogo puta viđeni ugođaj s kombnacijom drame i trilera. Iako bi rekao da je prva polovica filma tipična drama a tek drugi dio filma ima elemente kriminalističkog trilera. Radnja je o mladiču koji nakon prometne živi u stanju slabog pamčenja te zbog toga svakodnevno bilježi svoje aktivnosti. Taman kad sam pomislio da je će ovo biti drama o životu nekog čovjeka nakon proživljene nesreče, u radnju se upliće planiranje pljačke banke. Usprkos tome, film ne gubi na dramatičnosti i ne mijenja se previše atmosfera nekog filma, samo se nadolijeva malo napetosti u scenarij. Glumački je film bez zamjerki, glavni lik se snašao i svoju ulogu tumači bez preglumljavanja i nekih teškoća, također je i glavni negativac odradio svoj posao. Režija je standardna i po ničemu posebna. Kraj samog filma ne odaje ni hepiend ni tragičnost već samo neku nadu u život glavnog lika. Film je ovo koji savršeno paše za dosadno poslijepodne, iako je poprilično šablonski, može djelovati ako ne razmišljamo puno i prepustiti se ovome solidnom filmu. 7/10

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

CityKino 19.03.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Film kojeg se nitko neće sjećati :)

Ovo je vrlo solidna drama i dobar pokušaj tv lika da se okuša na velikom platnu. Film je naslovljen kao drama/krimi/triler, no nažalost pretežno je zastupljena drama iako je film imao potencijal da postane dobar triler s obzirom na tematiku koju prikazuje. (lik je doživio automobilsku nesreću a posljedica je nemogućnost zadržavanja kratkotrajnog pamćenja)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: