Terminator - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Terminator

Terminator

The Terminator (1984.)

Hemdale Film, Cinema 84, Euro Film Funding, Pacific Western

108 min

Režija:           James Cameron

Uloge: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen, Bess Motta

Scenario:        Gale Anne Hurd, James Cameron

Producent/i:   John Daly, Derek Gibson, Gale Anne Hurd

Zemlja:          UK/SAD

Linkovi: IMDB

Terminator

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
18
0.00

Kiborg ledenog lica poslan je u prošlost kako bi ubio posljednju nadu čovječanstva - mladu Sarah Connor koja u svojoj utrobi nosi novog Spasitelja. 

U ne toliko dalekoj budućnosti 2029., sofisticirani kompjuter Skynet polako gubi bitku s čovječanstvom koje je organiziralo pobunu protiv strojeva koji vladaju svijetom.  Nešto prije nego ga unište, Skynet uspijeva poslati svog ratnika - Terminatora (Arnold Schwarzenegger)na putovanje kroz vrijeme, u 1984., kako bi ubio Sarah Connor (Linda Hamilton), koja će roditi vođu ljudskog otpora.

No u prošlost nije poslan samo moćni, naoko neuništivi čovjek robot, već i pobunjenik Kyle Reese (Michael Beihn) koji će pokušati zaštiti Sarah i spriječiti Terminatora u njegovoj misiji, te u konačnici spasiti čovječanstvo.

Ova apokaliptično tehnološka bajka prvi je nastavak kultne trilogije Terminatora koji se iz hladnokrvnog zlonamjernog kiborga postepeno transformira u junaka, prijatelja i zaštitnika ljudi.
Film je u zvjezdane visine vinuo još nepoznatog redatelja Jamesa Camerona (Titanic, Istinite laži, Alien tetralogija) i  Arnolda Schwarzeneggera koji je do tada bio poznat tek kao mišićavi barabarin i strastveni bodybuilder.