Okajanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Okajanje

Okajanje

Atonement (2007.)

Focus Features / Blitz film i video

123' romansa, ratni, melodrama

Režija:           Joe Wright

Uloge: Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Saoirse Ronan, Brenda Blethyn, Vanessa Redgrave, Juno Temple

Scenario:        Christopher Hampton

Producent/i:   Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster

Zemlja:          Velika Britanija, Francuska

Linkovi: službeni site
imdb

Okajanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.03
58
0.00

Keira Knightley i James McAvoy nesretni su ljubavnici u vizualnoj i glazbenoj poslastici Joea Wrighta kojoj već predviđaju svijetlu budućnost u sezoni nagrada.

Trinaestogodišnja Briony Tallis (Saoirse Ronan) djevojčica je bujne mašte i pripadnica visokoga društva koja ljeto provodi u velikoj vili, zajedno sa svojom obitelji. No, jednoga vrućeg ljetnog dana atmosfera dokoličarenja bit će prekinuta zločinom koji je zahvaljujući Brioninoj interpretaciji poprimio još veće razmjere, s posljedicama koje će sezati daleko u budućnost.

Briony je zaljubljena u Robbieja Turnera (James McAvoy), obrazovanog sina njihove kućepaziteljice, no Robbie se već godinama 'pali' na Brioninu stariju sestru Ceciliju (Keira Knightley) koja unatoč svome naizgled nezainteresiranom stavu, nije imuna na njegovu pažnju. Toga vrućeg ljetnog dana njih će dvoje napokon konkretizirati svoju ljubav, ali sve će se odigrati pod budnim okom seksualno nezrele Briony. I kada se iste večeri dogodi silovanje, Briony će za zločin optužiti Robbieja te tako zapečatiti sudbinu ne samo svoje sestre i njezina ljubavnika, već i sebe same.



'Okajanje', r: Joe Wright


BAFTA-om nagrađeni redatelj Joe Wright ('Ponos i predrasude') svojim je drugim dugometražnim filmom otvorio minuli festival u Veneciji i pobrao sve same pohvale kritike. Iako nije bez mana, mnogi se slažu da je riječ o filmu koji će svoje mjesto zacijelo naći među nominacijama na predstojećim Oscarima. Film je kod nas premijerno prikazan na minulom ZFF-u gdje nikoga nije ostavio ravnodušnim, a publika je imala samo riječi hvale.

Helen O'Hara iz 'Empire Magazinea' nazvala ga je kompleksnim, istančanim i razarajućim, a pohvalila je njegovu fotografiju, glazbu, gotovo savršene nastupe i Wrightovu sigurnu režiju. Derek Elley iz 'Varietyja' kaže da je riječ o jednoj od najboljih adaptacija nekog literalnog predloška, a David Nusair iz 'Reel Film Reviews' kaže da je na području emocija film uspio i nadmašiti svog prethodnika.

'Okajanje' je adaptacija istoimenog romana nagrađivanog britanskog pisca Iana McEwana, a scenarističke se obrade prihvatio Christopher Hampton, Oscarom nagrađeni scenarist 'Opasnih veza'. Redatelj Joe Wright uspio je okupiti više-manje istu ekipu koja je radila i na prethodnome filmu – kostimerku Jacqueline Durran, scenografkinju Sarah Greenwood te skladatelja Darija Marianellija čiji je score jedan od originalnijih koje smo imali prilike čuti ove godine. Zato trkom u kino i dobro otvorite oči i uši!