Smrt na sprovodu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Smrt na sprovodu

Smrt na sprovodu

Death at a Funeral (2007.)

MGM / Blitz film i video

90' komedija, obiteljski

Režija:           Frank Oz

Uloge: Matthew Macfayden, Rupert Graves, Peter Dinklage, Alan Tudyk, Daisy Donovan, Kris Marshall, Andy Nyman, Jane Asher

Scenario:        Dean Craig

Producent/i:   Sidney Kimmel, Laurence Malkin, Diana Phillips, Share Stallings

Zemlja:          Velika Britanija, Njemačka, SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Smrt na sprovodu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.32
56
0.00

Nepredviđene okolnosti prisiljavaju jednu disfunkcionalnu obitelj da zajedno očiste kosture iz ormara u komediji Franka Oza – s britanskim naglaskom.

Neke su obitelji sretne i složne. No, puno je veći broj onih koji se zbog međusobnog lošeg ponašanja, mana i tajna iz prošlosti izbjegavaju. No, nepredviđeni događaji ponekad okupljaju takve disfunkcionalne obitelji pa se svi moraju suočiti s onime što su već dugo potiskivali. Upravo je to slučaj jedne britanske obitelji koja se okuplja u jutro uoči sprovoda njihova oca.

Sin Daniel (Matthew McFayden) morat će se suočiti sa svojim bratom Robertom (Rupert Graves), poznatim piscem i playboyem iz New Yorka. S druge strane, Danielova rođakinja Martha (Daisy Donovan) zajedno sa svojim zaručnikom Simonom (Alan Tudyk) pokušat će ostaviti što bolji utisak na svoga uštogljenog oca. No, plan će otići potpuno u krivom smijeru kada Simon sasvim slučajno uzme nekakvu drogu na putu prema sprovodu pa počne skidati svoju odjeću i doživljavati delirične napade.

A kao da ni to nije dovoljno, tajanstveni stranac (Peter Dinklage) prijeti da će izvaditi još pokojeg kostura iz obiteljskog ormara pa dvojica braće moraju što prije smisliti efektan način ne samo kako da pokopaju svoga oca, nego i tajne koje još uvijek nisu umrle s njime.  

 


'Smrt na sprovodu', r: Frank Oz

 

Nova komedija američkog redatelja Franka Oza ('Stepfordske supruge', 'In & Out') dobila je britanski naglasak u filmu o disfunkcionalnoj obitelji koja mora pronaći zajednički jezik natjerana višom silom. 'Smrt na sprovodu' premijerno je prikazana na nekim festivalima gdje je već odnijela nagradu publike (Locarno IFF, U.S. Comedy Arts Festival), a i među kritičarima stoji sasvim solidno.

Ty Burr iz 'Boston Globea' kaže da 'Smrt na sprovodu' neprekidno ide prema eksploziji komike koja je jednostavno predobra da bi se mogla pokvariti, a James Berardinelli iz 'Reelviewsa' kaže da film ima mnogo mana, ali je spreman preći preko svake kada ga je film već toliko nasmijao.

No, Ozov izlet u britansku farsu nije se svima svidio pa Todd Gilchrist iz 'IGN Movies' kaže da film nema konzistentan ton ni simpatične likove, a što je najgore od svega, nema ni smiješne fore, a Collin Covert otpisao ga je matematički: 'Komedija plus loš tajming jednako je razočarenje.'