Michael Clayton - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Michael Clayton

Michael Clayton

Michael Clayton (2007.)

Warner Bros. / Blitz film i video

120' drama, triler

Režija:           Tony Gilroy

Uloge: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack, Pamela Gray

Scenario:        Tony Gilroy

Producent/i:   Steve Samuels, Sydney Pollack, Jennifer Fox, Kerry Orent

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica
imdb

Michael Clayton

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.54
37
0.00

Korporativni pravnik rastrgan između poštenja, dužnosti i obitelji na svojoj će koži osjetiti što uistinu znači biti 'đavolji odvjetnik'.

Srednjovječni odvjetnik Michael Clayton (Clooney) bivši je državni tužitelj koji se zaposlio u Kenner, Bach & Ledeen - jednoj od najvećih tvrtki koje se bave korporativnim pravom u New Yorku. U osnovi njegov posao je posao pazikuće – obavlja prljave poslove i čisti mutne slučajeve korporativnih klijenata. Zapravo mrzi svoj posao, ali nema mnogo izbora jer je razvedeni samohrani roditelj i propali poduzetnik s brojnim kockarskim dugovima. Njegov problematični brat dužan je na sve strane, a Michaelu je već navrh glave ispravljati tuđe greške, i poslovno i privatno.

S druge strane priče nalazi se Karen Crowder (Swinton) vodeća savjetnica u agrokemijskoj kompaniji U/North. Njezina karijera ovisi o multimilijunskoj tužbi na kojoj već osam godina radi Michaelov stari prijatelj i kolega Arthur Edens (Wilkinson). On nakon živčanog sloma pokušava sabotirati slučaj i tada šefovi kompanije pošalju Michaela da 'počisti' i sredi situaciju. Nakon što se udubi u predmet, shvaća da je U/North vrlo kriv. U međuvremenu Arthur umire, a Michael se nađe na meti korporacije koja ne preza ni od ubojstva kako bi zaštitila svoje interese.


'Michael Clayton', trailer

'Michael Clayton' redateljski je debi Tonya Gilroya, scenarista sva dosadašnja tri filma o agentu Jasonu Bournu koji ima iskustva i sa odvjetničkom praksom – napisao je scenarij za 'Ðavoljeg odvjetnika'. Iako je redateljski početnik, dobro je prošao na festivalima – na ovogodišnjoj Mostri našao se u službenoj konkurenciji za Zlatnog lava, a u Torontu su Clooneyu prognozirali oscarovsku nominaciju za glavnu ulogu.

'Clooney izgleda pomalo izmučeno, a ta ofucanost mu pristaje. Njegova izvedba je predivna, iznijansirana i nikad nije bio bolji,' kaže kritičar New Yorkera. Od 87% pozitivnih kritika na Rotten Tomateosu većina hvali Clooneyevu izvedbu. Zamjerke filmu su pomalo promašeni naslov i preiznenadan rasplet, ali ništa što bi vas zapravo omelo u namjeri da pogledate izvrstan pravnički triler.