28 dana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      28 dana

28 dana

28 Days (103 min)

Columbia Pictures Corporation

2000. komedija, drama

Režija:           Betty Thomas

Uloge: Sandra Bullock, Viggo Mortensen, Dominic West, Elizabeth Perkins, Azura Skye, Marianne Jean-Baptiste, Diane Ladd

Scenario:        Susannah Grant

Producent/i:   Celia D. Costas, Jenno Topping

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDB

28 dana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
13
0.00

Darrabban 18.02.2010 Ocjena recenzije : 4.0

Vjerujem da tkogod pogleda ovaj film, sigurno će imati déjà vu na posrnulu pjevačicu sjajnog glasa Amy Winehouse i njen naslovni hit 'Rehab'. Zaista, glavna junakinja filma "28 Days" Gwen Cummings koju tumači izvrsna Sandra Bullock ima dosta dodirnih točaka sa miss Winehouse - ovisnost, ekscentrično ponašanje i svojevrstan bunt prema autoritetu.

Ipak je ovo samo film i naravno da Gwen uz pomoć galerije zanimljivih čudaka u rehabilitacijskoj klinici uspije pobijediti ovisnost i okrenuti novi list. Inače, film je mlako primljen kada se pojavio u kinima 2000 godine, no radi se o sasvim solidnom ostvarenju, netipičnom za većinu uloga Sandre Bullock.

Priča je relativno jednostavna, ali izvedba efektna, karakteri su dobro ocrtani, a glumci vrlo solidni uz nekoliko odličnih imena u sporednim ulogama poput Steve Buscemija, Vigga Mortensena i recimo Alan Tudyk u sjajno zabavnoj 'over-the-top' ulozi emotivca.

Vjerojatno je jedini nedostatak filma što je nedovoljno relevantan i bez potrebne težine za jednu ozbiljnu dramu, no komični elementi su sasvim pristojno ukomponirani u cjelinu. Da se ovakva ozbiljna tema ne bi pretjerano trivijalizirala redateljica Betty Thomas ipak koristi jedan zanimljiv lik heroinske ovisnice (glumi ju solidna Azura Skye) da pokaže da nije sve ružičasto i da uz najbolju volju ne uspijevaju svi izaći iz pakla ovisnosti.

Dakle ne radi se o romantičnoj komediji kao što bi mogli očekivati, već o sasvim solidnoj drami na temu ovisnosti kojoj nedostaje tek trunka dramske težine da bude i odličan film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

anamiek 21.01.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Alkoholna drama

Ako mislite piti bilo iz dosade ili iz hobija, pogledajte ovaj film. Jednostavno ispričana priča o djevojci koja je zahvaljujući alkoholu, uništavala svoj život i živote svih u svojoj okolini. Klinike za odvikavanje su normalne ustanove sa svojim pravilima, i jedino što je potrebno u glavi okrenuti prekidač i krenuti novim putem. U jednoj klinici smješten je cijeli niz raznoraznih individua, od kojih mnogi nisu naučeni na suživot sa drugima. Gwen se uspijeva odhrvati napasti uz veliki napor, a uspjeh traži i veće žrtve. Ona je to shvatila.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: