Veliko srce - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Veliko srce

Veliko srce

A Mighty Heart (2007.)

Paramount, Plan B / Blitz film i video

100' drama, triler, biografski

Režija:           Michael Winterbottom

Uloge: Angelina Jolie, Dan Futterman, Will Patton, Archie Panjabi, Irfan Khan, Denis O'Hare, Gary Wilmes

Scenario:        John Orloff, prema knjizi Mariane Pearl

Producent/i:   Dede Gardner, Andrew Eaton, Brad Pitt

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi:

službeni site
imdb

Veliko srce

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.09
23
0.00

markoboban 06.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Moćno žensko srce

Dobro poznati Michael Winterbottom režirao je film zasnovan na scenariju John Orloffa, koji je za potrebe snimanja, adaptirao memoare ''A Mighty Heart: The Brave Life and Death of My Husband Danny Pearl'' francuske novinarke Mariane Pearl (afro-kubansko-holandskog porekla). U ovoj biografskoj priči o kidnapovanom i nakon par dana likvidiranom novinaru Wall Street Journala, Danielu Pearlu (Dan Futterman), u centru priče je Danielova supruga i koleginica (a potom udovica) Mariane Pearl (Angelina Jolie). U januaru 2002. godine, kada je ratno-huškačka kampanja USA protiv Sadama bila na vrhuncu, kao budući nagoveštaj vojne intervencije radi konačnog obračuna sa neposlušnim Irakom, svakako da je bilo nezgodno biti američki novinar (i to još jevrejskog porekla) u jednoj islamskoj zemlji poput Pakistana. Neposredno pre napuštanja pakistanske metropole – Karachi, u potrazi za pravom pričom, Daniel odlazi na ugovoreno mesto sastanka sa šeikom Gilanijem, koji je navodno upoznat sa terorističkim akcijama Al-Qaedae i njihovih istomišljenika. Međutim, nakon toga njemu se gubi svaki trag, što njegovu suprugu Mariane baca u brigu, a nešto kasnije i u očaj. U pet dana drame, potrage u koju će biti uključena lokalna policija, američki obaveštajci, kolege novinari, sadržana je celokupna radnja. Pratimo ličnu dramu jedne žene koja čeka dete sa čovekom koga neizmerno voli i poštuje. Kao intelektualka nije mogla da veruje da se tako nešto uopšte može dogoditi čoveku dok obavlja svoj posao, sve dok nije dobila verodostojne dokaze da su joj supruga brutalno smaknuli. Tok radnje će pokazati da je ovaj novinar praktično nasumično odabran da bude žrtva, ''kvalifikacija'' da je Amerikanac jevrejskog porekla njima je sasvim dovoljna da pokažu kako će ''odgovoriti'' svim neprijateljima Alaha. Sjajna rola Angeline Jolie, koja je zahvaljujući šminkerima postala malo tamnija, sa frćkastom frizurom, a sve radi potpunog ''skidanja'' lika unesrećene novinarke (kako fizički, tako i mentalno). Sa skromnim budžetom od $16,000,000 film je sniman na više lokacija: Texas, USA; Francuska; Indija i Pakistan (Karachi i Islamabad), zahvaljujući čemu je postignuta puna autentičnost dramatičnih dešavanja na početku 21. veka. Izdvojio bih i odličnu epizodu Dana Futtermana, s obzirom da na to da je odigrao ulogu novinara kao da se time bavi celog života (hrabar, pomalo nepromišljen, dobronameran...). Izvanredno ostvarenje koje je definitivno razuverilo sve Neverne Tome, na dugo godina aktuelnu temu:''da li Angeline zna da glumi ili samo glumata''. Posle gledanja ovog filma sve nedoumice jednostavno nestaju – nominacija za Zlatni Globus je najbolji parametar za kvalitet ovog filma i posebno za kvalitet njene veštine da nam dočara tragičnu sudbinu jedne napaćene mlade žene.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dinavus 26.02.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Angie blista...

Suradnja Brad Pitta i Angeline Jolie, barem na ilmskom planu do sada se, po mom mišljenju, nije pokazala uspješnom. Tako sam i ovaj film krenula gledati s puno opreza i skepse i to samo zato jer me zanimala tema i sama priča o Danielu Pearlu. No doživjela sam pravo iznenađenje u svakom smislu. Vrhunska gluma, napeta radnja (iako sam znala kako će se radnja odvijati) i vrhunski prikazana bol i patnja žene koja traga za otetim mužem... Osim toga slažem se sa svim prijašnjem komentarima na Angelinu Jolie u ovom filmu, definitivno je pokazala što zna.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

movie_obssesion 24.02.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Veliko srce velike A. J.

Angelina je ovom filmu u svakoj sceni u kojoj se pojavila jednostavno pojela "kadar" .

O filmu neću puno, prepuštam da ga sami pogledate i uživate u njemu, samo ću reći da je ovo Angelinina uloga karijere.Naravno pohvale i ostalim glumcima ali ona je ipak svjetlo u ovom iskrenom i uvjerljivom filmu.


Sa ovom ulogom je dokazala još jednom svima da nije samo "pretty face" !


Angie svaka čast!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sinja 11.02.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Veliko srce je zaista veliko

Znajući o čemu se radi u filmu (zaplet, rasplet, ishod, sve) zamalo da ga propustim i ne pogledam. Sad mi je zaista drago što sam ga gledala jer ovo je jedna velika priča, majstorski ispričana... Svaka čast Angelini. Provela me je kroz ovaj film tako dobro...Osjetila sam fizički svaki trun boli koji je ona ćutila. Mislim da je ona bila upravo savršena za ovu ulogu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

maggie_the cat 30.01.2008 Ocjena recenzije : 0.0

A Mighty Heart

Ovo je definitivno najuvjerljivija uloga Angeline Jolie. Osobno nisam neki njen fan, ali ovdje je doista pokazala svoje glumačko umjeće.
Michael Winterbottom je napravio dobar posao. Dokumentaristički prikaz terorizma i zla koje sa sobom donosi svima, bez obzira pod kojom zastavom bili i kojoj religiji pripadali. Međutim, ovo je također priča o ljubavi, patnji i ljudskoj požrtvovanosti.
Pohvale i ostalim glumcima, pogotovo Danu Futtermanu i Irfanu Khanu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: