Dresden - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dresden

Dresden

Dresden (2006.)

ZDF / Blitz film i video

180' drama, romansa, ratni

Režija:           Roland Suso Richter

Uloge: Felicitas Woll, John Light, Benjamin Sadler, Heiner Lauterbach, Katharina Meinecke

Scenario:        Stefan Kolditz

Producent/i:   Nico Hofmann, Nikolaus Kraemer, Sascha Schwingel

Zemlja:          Njemačka

Linkovi: imdb

Dresden

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.83
6
0.00

Savezničko bombardiranje Dresdena 1945. prikazano je u pozadini tragične ljubavne priče britanskog pilota i njemačke medicinske sestre.

Iako je originalno zamišljen kao TV film za ovaj je projekt osigurano oko 10 mil. eura što je najveći budžet u povijesti njemačkog filma.

Dresden je slovio kao grad kulture i umjetnosti, svakako jedan od najljepših njemačkih gradova. To se promijenilo 13. veljače 1945. kada je u samo tri dana grad gotovo u potpunosti uništen dok je broj mrtvih varirao od 25 000 do golemih 460 000.

Redatelj nam prikazuje upravo te, najcrnje dane u gradskoj povijesti no u prvom je planu ipak ljubavna priča. Medicinska sestra Anna zaposlena je u bolnici koju vodi njezin otac. Zaručena je za ne odveć zanimljivog doktora što nije toliko čudno s obzirom da gotovo svo vrijeme provodi u bolnici odrađujući i duple smjene.

Tamo upoznaje britanskog pilota Roberta koji se u bolnici skriva od njemačkih vojnika. Anna mu previja rane, donosi hranu te se sve više zbližava sa simpatičnim joj, nadasve zanimljivim 'neprijateljem'.

Daljnji razvoj njihovog odnosa prekidaju planovi za vjenčanje sa Alexanderom koji pak doznaje za aktivnosti svoje drage te u dogovoru sa Anninim ocem dogovara Robertovo izručenje Gestapu.

i.k.