Ripley pod zemljom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ripley pod zemljom

Ripley pod zemljom

Ripley Under Ground (2005.)

Fox Searchlight Pictures / Blitz film i video

98' drama, romansa, triler

Režija:           Roger Spottiswoode

Uloge: Barry Pepper, Alan Cumming, Jacinda Barrett, Claire Forlani, Tom Wilkinson

Scenario:        W. Blake Herron, Donald E. Westlake, Patricia Highsmith

Producent/i:   Steve Christian, Michael C. Ohoven, William Vince

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Ripley pod zemljom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

APP 25.09.2007 Ocjena recenzije : 1.0

Tom Ripley u novom izdanju

Nakon Matta Damona u ''Talentiranom gospodinu Ripleyu'' i Johna Malkovicha u ''Ripleyov igri'', sada nam se predstavlja Barry Pepper kao hladnokrvni prevarant i ubojica u novom filmu o Tomu Ripleyu.
Iako je ovaj film prošao relativno nezapaženo (tek nakon tri godine je pušten u distribuciju), riječ je o solidnom trileru u kojem se mogu naći primjesi krimi filma, drame, pa čak i elementi crne komedije.Razlog relativnoj anonimnosti filma leži vjerojatno u izboru Peppera za glavnog glumca (najprepoznatiji kao snajperist iz filma ''Spašavanje vojnika Ryana''). Njegova gluma je solidna i portretirao je nekog novog hladnokrvnog, bezosjećajnog Ripleya. Ipak Pepper nema karizmu koja može nositi cijeli film. Ostatak ekipe je kvalitetan (pogotovo Dafoe kao sumnjičavi Amerikanac i veteran Wilkinson kao britanski inspektor), a sve pod palicom iskusnog redatelja Spottiswoodea. Da je naslovna uloga povjerena nekom drugom glumcu (mislim da bi bilo zanimljivo u toj ulozi vidjeti npr. Brad Pitta) koji bi privukao pažnju, sigurno bi film ostvario puno veći uspjeh. S druge strane, Spottiswoode, iako iskusni redatelj,(najpoznatiji po filmovima ''Sutra nikada ne umire'', ''Šesti dan'', ''Air America'') zadnjih nekoliko godina nije snimio neki veći film, a ovdje je svoj posao odradio rutinski.
Priča samog filma temelji se na drugom romanu Patricie Highsmith o Tomu Ripleyu, koja je doduše prilično izmijenjena (u knjizi je Ripley već oženjen bogatom Francuskinjom, dok ju u filmu tek upoznaje), a radnja je premještena u današnje doba.
Za razliku od prethodna dva filma o Ripleyu kod kojih je ritam filma prilično usporen, u ovom filmu se sve odvija dosta dinamično, a manja je pažnja posvećena detaljnijoj karakterizaciji likova i odnosima među njima.
Prije nego je pušten u distribuciju, film je promijenio nekoliko naslova. ''White on white'', ''Povratak gospodina Ripleya'', da bi konačan naziv bio po istoimenom romanu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: