Turisti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Turisti

Turisti

Turistas (2006.)

Fox Atomic, VTI

89' triler

Režija:           John Stockwell

Uloge: Josh Duhamel, Melissa George, Olivia Wilde, Desmond Askew, Beau Garrett, Max Brown, Raul Guterres, Andréa Leal

Scenario:        Michael Ross

Producent/i:   Marc Butan, John Stockwell, Scott Steindorf, Bo Zenga

Zemlja:          SAD

Turisti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.26
19
0.00

Mučenje, sakaćenje, stereotipi i ksenofobija. Američki su turisti još jednom nabasali na zlonamjerne strance, no ovoga puta u Brazilu. Americans, go home!

Nakon 'Hostela' i 'Slagalice strave', u kinima imamo priliku pogledati još jedan kontroverzni izdanak tzv. 'torture porna', skupine slasher-filmova s vrlo slikovitim prizorima sakaćenja i mučenja čiju popularnost neki dovode u vezu sa zločinima američkih i britanskih vojnika na bojištima na Istoku. 

Smješten u planine Brazila, 'Turistas' prati skupinu Amerikanaca u potrazi za zabavom i pustolovinom. Alex (Josh Duhamel), njegova sestra Bea (Olivia Wilde) i njezina najbolja prijateljica Amy (Beau Garrett) pripremaju se za svojevrsni eko-safari, no planove im kvari iznenadna autobusna nesreća zbog koje ostaju privremeno zatočeni u nekoj brazilskoj selendri, zajedno s dvojicom britanskih turista koji se žele samo opijati i zabavljati te zgođašnom Pru (Melissa George) koja baca oko na Alexa.

Internacionalna fantastična šestorka igrom slučaja nabasa na oazu usred ničega – bar na pješčanoj plaži gdje se uz ritmove latino-glazbe i alkohol opuštaju uz pjesmu i ples, a počinju se i međusobno upoznavati. Bio bi to praznik iz snova da se sljedećega jutra nisu probudili potpuno opljačkani i napušteni, dok je bar u kojem su se noć prije zabavljali nestao bez traga. U najbližem ih gradu svi mrko gledaju, a pojavljuje se i tajanstveni Kiko (Angles Steib) koji tvrdi da im može srediti privremeni smještaj. No, takav smještaj nisu ni očekivali ni priželjkivali…

'Turistas' Johna Stockwella podigao je dosta medijske prašine uoči svoga izlaska i malotko je našao lijepih riječi za njega. Jedni su kritizirali okrutne prizore nasilja i mučenja, dok je u Brazilu film izazvao osudu javnosti zbog stereotipa, klišeja i netočnoga prikaza same zemlje kako bi se postigla napetost i strava. Kontroverzni ksenofobični stav neki su pokušali protumačiti kao raspoloženje post-rujanskog SAD-a, iako je redatelj na zamisao o filmu došao nakon što su ga premlatili i opljačkali tijekom odmora u Peruu.  

Ni kritičarima se 'Turistas' nije svidio, iako ih se većina slaže da postane loš tek u zadnjoj trećini. James Berardinelli iz 'Reelviewsa' kaže da film počinje kao efektan mali horor dok u završnih 30ak minuta prerasta u nekoherentni nered. Liam Lacey iz 'Globe and Maila' rekao je da je film više neugodan nego napet, a John Beifuss imao je zanimljiv komentar nazvavši ga 'zbunjenim poput američke psihe'. Kaže on: 'Strašne sudbine svojih žrtava film locira u povijest američke arogancije, dok istovremeno poručuje da nikada ne treba vjerovati strancima (strankinjama), čak ni kada nose bikini'.