Svemogući Evan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Svemogući Evan

Svemogući Evan

Evan Almighty (2007.)

Universal Pictures / Continental film

97' komedija, fantastika

Režija:           Tom Shadyac

Uloge: Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, Johnny Simmons, Graham Phillips, Jimmy Bennett, John Goodman, Wanda Sykes

Scenario:        Steve Oedekerk

Producent/i:   Tom Shadyac, Gary Barber, Roger Birnbaum, Neal H. Moritz, Michael Bostick

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Svemogući Evan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.48
23
0.00

Evan (Steve Carell) je tek postao političar, a već dobiva nemoguće zahtjeve – ukazuje mu se Bog (Morgan Freeman) i traži da izgradi novu arku.

Televizijski novinar Evan Baxter (Steve Carell) upravo je izabran u Kongres i s obitelji se seli u Viginiju. tijekom kampanje obećao je promijeniti svijet, ali nije rekao kako, a idealna mu se prigoda nudi kad mu se ukaže Bog (Morgan Freeman) i zapovijedi mu da izgradi arku, jer se približava potop. Oko Evana se počinju okupljati životinje i slijede ga posuvuda, čak i u Kongres, u kojem on objavljuje da je - na božanskom zadatku. Kada to vidi u vijestima, supruga Joan (Lauren Graham) ga napušta, a sa sobom odvodi i njihovo troje djece. Evan ostaje sam, ali nastavlja graditi arku...


'Svemogući Evan', r.Tom Shadyac, trailer

Nakon 'Svemogućeg Brucea' s Jimom Carreyem, redatelj Tom Shadyac nastavlja s komedijama o božanskim intervencijama, a uz njega je i isti scenarist, Steve Oedekerk. Izvorni scenarij, naslovljen 'The Passion of the Ark', napisali su Bobby Florsheim i Josh Stolberg, a studio ga je otkupio za ogromnih 2 i pol milijuna dolara, te dao Oedekerku da ga radikalno preradi u nastavak 'Svemogućeg Brucea'. 

Umjesto stručnjaka za grimase Carreya, sada je glavni junak Steve Carell, koji ima smireniji i ozbiljniji nastup, Morgan Freeman reprizira 'zahtjevnu' ulogu Boga, a u epizodnim ulogama su John Goodman i Lauren Graham iz 'Gilmorica'.

Kampanja za film vezala se uz razne ekološke inicijative, prije svega uz one vezane za pošumljavanje i sprečavanje globalnog zagrijavanja, a osim na nju  ogroman budžet od 175 milijuna dolara utrošen je i na razne CGI efekte i snimanja s hrpom pravih životinja. No producentima se naporan rad 'biblijskih proporcija' nije isplatio jer je film u kinima dosad zaradio tek 90 milijuna i - loše kritike.  Richard Roeper (Chicago Sun-Times) ga svrstava u 'tri najgora sequela svih vremena', zbog kojeg je 'umalo bacio čašu u ekran'. James Berardinelli ističe da film 'nije ni dovoljno smiješan, ni pametan, ni spektakularan', a posebno se okomio na loše računalne efekte.

Od pozitivnih reakcija može se izdvojiti samo nominacija na MTV-evim filmskim nagradama, i to za 'najbolji ljetni film kojeg još niste vidjeli', no i tamo je film slabo prošao, pobijedili su – 'Transformeri'.

s.p.