Umri muški 4.0 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Umri muški 4.0

Umri muški 4.0

Die Hard 4.0: Live Free Or Die Hard (2007)

20th Century Fox

130' akcija, avantura, triler

Režija:           Len Wiseman

Uloge: Bruce Willis, Timothy Olyphant, Justin Long, Maggie Q, Cliff Curtis, Kevin Smith, Mary Elizabeth Winstead, Zeljko Ivanek

Scenario:        Mark Bomback

Producent/i:   Stephen J. Eads, Michael Fottrell, John McTiernan, Arnold Rifkin, Bruce Willis, William Wisher Jr.

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site

Umri muški 4.0

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.89
75
0.00

Uz Francuze, računala su najveći neprijatelji SAD-a, Slovenac je oficir za vezu, a spasitelj, naravno, John McClane.

Kad je 1988. snimljen film prema romanu 'Nothing Last Forever' Rodericka Thorpa, nastavku knjige 'Detektiv' u čijoj se ekranizaciji 1968. pojavio Frank Sinatra, malo je tko mogao predvidjeti da će se pretvoriti u franšizu koja će potrajati skoro 20 godina.

19 godina nakon prvog i 12 godina nakon trećeg, ‘Die Hard’ serijal dobio je i četvrti nastavak. Detektiv John McClaine (koji i dalje ne zna sa ženama, iako ovoga puta u pitanju nije njegova supruga nego otuđena kći studentica), dobija zadatak da privede mlađahnog hakera Matta Farrella (Justin Long) iz Jerseya do FBI centrale u Washingtonu. Matt je jedan od 10-tak kompjuteraša koje FBI sumnjiči za provalu u svoje sigurnosne sustave, no ono što ni FBI ni McClaine ne znaju da je jedini s popisa koji je još uvijek živ. Nakon što se jedva spase od plaćeni francuskih (!) ubojica, McClaine i Matt, jedan analogno a drugi digitalno kreću u spašavanje Amerike od zlog uma Thomasa Gabriela (Timothy Olyphant) koji želi ugasiti sve čime u zemlji upravljaju računala, a ne bi li proizveo potpuni kaos…


Die Hard 4.0

Četvrti dio ‘Die Hard’ franšize i prije premijere izazvao je svu silu medijske prašine. Prvo zbog imena. Film se prvo trebao zvati 'Live Free Or Die Hard', pa onda 'Die Hard 4.0', da bi se na kraju producenti odlučili za kombinaciju - tj. 'Umri muški 4.0: Živi slobodno ili umri muški'. Potom je film dobio predikat PG13, zbog čega se osobno u medijima pobunio Bruce Willis, tvrdeći kako je 4. nastavak žešći od svih prethodnih. No, kako krvi i seksa nema u kadru, komisija je odlučila da ukupan broj mrtvih nije dovoljan da film ne vide i mlađi maloljetnici. Bruce se nastavio intenzivno angažirati u kampanji, provodeći vrijeme po forumima, a producenti su zbog ljetne blockbuster gužve posegnuli za još jednim marketinškim trikom, angažiravši za kampanju i najbolji najgori band na svijetu.

Čini se da im se sav trud isplatio jer je uprkos pojedinim žestokim napadima kritičara, film ukupno polučio čak 80% svježine na RottenTomatoes. Protivnici filma zamjeraju mu površnost upriče (nikad ne doznamo zašto su se zapravo kći i otac otuđili), sumnjive političke implikacije (Francuzi-ubojice tek su njihov mali dio) i neuvjerljive isprike za nikad veću količinu akcije, dok je ljubiteljima filma baš ovo potonje zapravo i najdraže. Tako je kritičar L.A. Timesa zapisao da “ovaj neuvjerljivi gulaš funkcionira tako dobro i zbog nevjerojatno dobrog odnosa old school McClanea i njegovom mlađahnog kompjuteraškog partnera’. Sličnog je mišljenja i Timeov kritičar koji kaže: “Ovo je film kao stvoren da bude zaboravljen, osim što ste u njemu, zdravom razumu uprkos, uživali gledajući ga u ljeto ’07.”.

Dobro a gdje je tu Slovenac iz uvoda, pitate se? Željko Ivanek, dežurni u ulogama američkih Državnih odvjetnika, advokata i sličnih faca, najpoznatiji je Slovenac u Hollywoodu, a u Die Hard 4.0 pojavljuje se u ulozi jednog od nižepozicioniranih FBI glavešina.