Lancelot Jezerski - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lancelot Jezerski

Lancelot Jezerski

Lancelot du Lac (1974.)

Compagnie Française de Distribution Cinématographique

81 min drama, romansa

Režija:           Robert Bresson

Uloge: Luc Simon, Laura Duke Condominas, Humbert Balsan, Vladimir Antolek-Oresek, Patrick Bernhard, Arthur De Montalembert, Charles Balsan

Scenario:        Robert Bresson (prema romanu Chretiena du Troyesa)

Producent/i:   Jean-Pierre Rassam, François Rochas, Jean Yanne, Alfredo Bini

Zemlja:          Francuska

Linkovi: imdb

Lancelot Jezerski

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
2
0.00

Dobro poznata legenda o kralju Arturu i vitezu Lancelotu koja ih prikazuje u novom, realističnom i naturalističnom svjetlu sa svim njihovim manama.

Kralj Artur se upravo vratio iz neuspjele potrage za Svetim gralom. Lancelot nastavlja svoju romansu sa kraljicom Ginervom, što na kraju dovodi do sukoba među vitezovima.

Nakon što oslobađa zarobljenu kraljicu i javno je "vraća" kralju, dolazi do finalne bitke u kojoj sam Lancelot stradava. Nakon nje i čitavo Arturovo carstvo polako propada...

Redatelj Robert Bresson (Džepar, Osuđenik na smrt je pobjegao) je na sebi svojstven način koristio minimalno glazbe i  dijaloga, u potpunosti je ogolio režiju te je masovno koristeći krupni plan, glavne aktere prikazao iskreno i bez idealizma kao pokvarene, pohlepne i zavidne. Prepuštajući ih njihovim tragičnim sudbinama redatelj reflektira kako čak ni oni, moćni i slavni, nisu mogli izbjeći zasluženo.