Hostel 2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hostel 2

Hostel 2

Hostel: Part 2 (2007.)

Lionsgate / Blitz film i video

93` horor, psihološki

Režija:           Eli Roth

Uloge: Jay Hernandez, Lauren German, Heather Matarazzo, Bijou Phillips, Vera Jordanova, Roger Bart, Richard Burgi

Scenario:        Eli Roth

Producent/i:   Chris Briggs, Mike Fleiss, Eli Roth

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
imdb

Hostel 2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.73
37
0.00

Sadistički prizori mučenja i krvavog nasilja, teror, golotinja, seksualni sadržaj, psovke i nešto uživanja droge. Najnoviji `torture-porn` Elija Rotha.

Ksenofobni, mizogini, homofobni i infantilni Hostel Elija Rotha iz 2005. godine prestravio nas je ne toliko eksplicitnim pizorima nasilja, koliko samom tematikom koja, koliko god fantastično zvučala, ipak nije i nezamisliva. Smjestivši stravu u svakodnevicu europske tranzicijske zemlje, Roth je dobio nekoliko bodova zbog poigravanja ikonografijom klasičnih filmova strave (pa tako jednako strašne bivaju prostitutke koje kao sirene mame svoje žrtve u sobe za mučenje i klinci koji bi ubili čovjeka za vrećicu slatkiša), no skiksao je na mjestu gdje kiksa većina američkih horora. Glupavi i antipatični likovi u kombinaciji s cijelim nizom europskih stereotipa samo su dio toga.

Bilo kako bilo, Rothov `torture-porn` dobio je i svoj nastavak. Ovoga puta glavni su likovi tri američke studentice – osjećajna Beth (Lauren German), hedonistički raspoložena Whitney (Bijou Phillips) i djevica/čistunka Lorna (Heather Matarazzo). Na svome putovanju kroz Europu, trio susreće prekrasnu Axelle (Vera Jordanova) koja ih nagovori da zajedno s njom posjete toplice za pomlađivanje negdje u Slovačkoj.

Toplice se, ofkorz, nalaze u dobro poznatome hostelu iz originala, a Roth se ovoga puta pozabavio načinom na koji hostel funkcionira. Gledatelj će tako svjedočiti online klađenju na djevojke, a upoznat će i njegovu ekscentričnu klijentelu i njihove perverzne navike (npr. jedna se klijentica zove Bathory, prema poznatoj mađarskoj grofici iz 16. stoljeća koja se kupala u krvi djevica).

Hostel 2, teaser / trailer

Osim što je Roth kao Tarantinovo čedo svoj film nakrcao raznoraznim referencama na druge filmove (od Hostela do Disneyeva Herculesa), nije se sustezao od slikovitih prizora mučenja i sakaćenja, što je mnoge podsjetilo na tanku granicu između MPAA-inih rejtinga R i NC-17 kada je u pitanju nasilje i dvostrukih mjerila koja vrijede kada su u pitanju seks i spolnost.

I dok je u originalnome filmu cameo-ulogu imao kultni Takashi Miike, ovdje je ta čast pripala već spomenutome Tarantinu te Ruggeru Deodatu, redatelju zloglasnog Cannibal Holocausta kojem su sudili da je pobio vlastite glumce.

A što kaže kritičarska svita? Pa, dio se njih slaže kako je dvojka bolja od jedinice. Kevin Carr kaže: `Bolestan je i uvrnut, a od nekih sam prizora gotovo povratio. Ali svidio mi se, Bože mi pomozi!`, a Peter Hartlaub: `Filmu gotovo u potpunosti nedostaje napetosti, što je jedna od oznaka istinske eksploatacije. Zašto trošiti vrijeme na lažna strašenja kada možete omah prijeći na bol i patnju?`

S druge strane, britanski Times nazvao ga je `torture-pornom za morone`, a Chris Cabin kaže da je vratio žanr horora unazad za cijelo desetljeće. Spomenimo još i to da je unatoč solidnim recenzijama, Hostel 2 podbacio na matičnome tržištu, zaradivši tek 17.5 milijuna dolara.