Tanka crvena linija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tanka crvena linija

Tanka crvena linija

The Thin Red Line (1998.)

Continental film

110' akcija, drama, ratni

Režija:           Terrence Malick

Uloge: Sean Penn, Jim Caviezel, John Cusack, Ben Chaplin, Nick Nolte

Scenario:        Terrence Malick

Producent/i:   George Stevens Jr, Robert Michael Geisler, John Roberdeau

Zemlja:          SAD

Linkovi:

imdb

Tanka crvena linija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.27
11
0.00

Ratna drama Terrenca Malicka približava nam ratne strahote iz perspektive američke jedinice borbi protiv japanaca na otoku Guadalcanal 1942.

Japanci su zaposjeli otok Guadalcanal kojeg amerikanci pod svaku cijenu žele povratiti ne bi li tako zaustavili neprijateljsko napredovanje prema Pacifiku. Nezahvalan, za daljnji tijek ratovanja neobično bitan zadatak sprovođenja plana u djelo dobiva jedinica poznata pod nazivom Charlie Company.

Film koji se pojavio iste godine kada i razvikani Spielbergov ratni ep 'Spašavanje vojnika Ryana' bavi se istom tematikom. 'Linija' stavlja naglasak na ratovanje, filozofira o životu i smrti te se bavi osjećajima, strahovima i psihom vojnika u ratnim uvjetima.

Film potpisuje Terrence Malick, veliki redatelj koji je ime stvorio sedamdesetih godina minulog stoljeća 'Božjim danima' i 'Pustarom'. Ovaj je film prekinuo i dugu, gotovo 20godišnju pauzu u Malickovom stvaralaštu.

Bitka između Spielbergovo i Malickovog filma vodila se i na dodjeli Oscara gdje je 'Ryan' trijunfirao usprkos čak 7 nominacija za 'Tanku crvenu liniju'. Film je snimljen prema autobiografskom romanu Jamesa Jonesa.

i.k.