Fontana života - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Fontana života

Fontana života

The Fountain (2006.)

Warner Bros. Pictures / Continental film

97' fantastika, ZF

Režija:           Darren Aronofsky

Uloge: Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn, Sean Gullette, Sean Patrick Thomas, Donna Murphy

Scenario:        Darren Aronofsky

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Fontana života

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.04
24
0.00

markoboban 14.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Izvor života

Polazeći od premise:''Šta bi bilo kada biste mogli da živite doveka?'', talentovani Darren Aronofsky (''Requiem for a Dream''), slika nam epsku borbu za spas voljene osobe, kroz formu svojevrsnog omnibusa sačinjenog od tri priče smeštene u različite epohe, ali suštinski povezane kroz jednu univerzalnu temu - da li možemo pobediti bolest-smrt. U središte zbivanja stavljena je epska bitka čoveka da pronađe lek (spas) za ženu koju neizmerno voli, a koja je obolela od raka. Glavni lik Tomas (Hugh Jackman), španski konkvistador iz 16. veka, koji kreće u potragu za drvetom života, legendarnom biljkom za koju se veruje da može doneti večni život onome ko pije iz njenog korena. Problem je što se ta biljka nalazi daleko od Španije (i njegove kraljice), na neprijateljskoj zemlji, na kojoj žive urođenici-indijanci, koji bele ljude posmatraju kao opasnu pretnju. U drugoj priči, savremeni naučnik Tommy (onkolog po struci) sprovodi opsežna istraživanja na zamorčićima kako bi otkrio lek za rak koji izjeda njegovu voljenu suprugu Isabelu (Rachel Weisz). Naravno da istraživanja dovode do niza neželjenih efekata i opasnih nuspojava, što opasno skraćuje vreme i smanjuje šanse da izleči suprugu. U dalekoj budućnosti, negde u 26. veku, astronaut Tom meditira u svojoj letelici, svemirskim bespućima, progonjen sećanjima na voljenu izgubljenu ženu Izzi. U svojim vizijama počinje jasno da sagledava misterije života za koje ranije nimao prave odgovore. Tokom trajanja radnje (nešto više od 1 i po sata), gotovo da stalno u kadru imamo dvoje supružnika. Razmatranje teme, o kojoj je toliko toga napisano i ispričano (filozofija datira od davnina, setite se mudrih starih Grka) u formi SF avanture, jeste diskutabilno. Ali kako je umetnički izraz veoma rastegljiv pojam, dopušteno je ekranizovati i ovako nešto. Obezbeđeni budžet od $35,000,000, iako se u početku govorilo o mnogo većoj sumi, iskorišćen je za originalan način snimanja. Odbačeni su specijalni efekti napravljeni na osnovu kompjuterske animacije i umesto toga upotrebljena je mikrofotografija hemijskih reakcija na malim petri šoljama, kako bi se i vizuelno istakla univerzalnost teme o kojoj se raspreda u filmu. Ništa posebno time nije postignuto, a sve tri priče su suštinski slične i na moju žalost pomalo monotone, bez preko potrebne živosti. Dobra ideja koja nije adekvatno pretočena na filmsko platno svakako da je uticala na moje mišljenje o filmu. Čak je i glumačka ekipa upala u sivilo koje se svelo na puko otaljavanje posla. Dakle razočaran sam, posebno što za ranije radove gosn Aronofskog mogu reći da su mi baš OK i da su ostavili jak utisak na mene.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Vesko_k 01.10.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Promasaj

Sporo,povrsno,pokusaj da se istovremeno pripovijedaju tri price.Sto je samo jos vise film ucinolo dosadnim,Lako se pogubimo,tako da u momentima ni ne znamo sta gledamo. Ne gledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Triumpho 17.03.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Sporo, dosadno, prosječno

Da nema doista prekrasnih specijalnih efekata, ovaj bi film spadao u kategoriju popodnevnih drama. Iako se čini da donosi osvježavajući koncept psihološke borbe kroz nekoliko razina te ispreplitanje istog s stvarnošću, pri kraju shvatite da ste to već vidjeli nebrojeno mnogo puta samo vas nije ometala majanska mitologija. Nema tu nikakve dubine i inventivnosti, samo spora radnja i histerija Hugha Jackmana koja će vas nervirati, te već mnogo puta ispričana priča o borbi protiv smrti i načinima na koji se ljudi s njom hvataju u koštac.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Menky 10.12.2007 Ocjena recenzije : 4.25

The Fountain - odličan

Dosta težak film koji se upravo zbog toga mnogima neće svidjeti. Na mene je ostavio odličan dojam. Posebice su me se dojmili glumci i odlična glazbena podloga. 3 priče koje istodobno pratimo odlično se nadopunjuju. Moje shvaćanje (ne čitati dalje ako niste gledali) je da je jedino priča u kojoj pratimo sadašnjost jedina stvarna. Prošlost je knjiga koju piše Izzy, budućnost je Tommy-eva podsvijest koja je samo u njegovoj glavi i koja se velikim dijelom podudara s sadašnjosti. Drvo u budućnosti predtavlja Izzy i s njezinom smrti umire i drvo. Putovanje do Xibalbe je u sadašnjosti pronalaženje lijeka za Izzy. Na kraju Tommy vidi da je izgubio borbu s rakom pa u svojoj podsvjesti pokušava spasiti Izzy tako da svojom smrću udahne život drvu nakon čega bi ono trebalo procvjetati, u čemu i uspjeva. Istodobno završava i ženinu knjigu gdje također umire i ne uspijeva spasiti Španjolsku koja predstavlja njegovu ženu. To je moje shvaćanje cijelog filma.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sezam 09.09.2007 Ocjena recenzije : 3.25

Prelepo

Film se bavi večnim pitanjem života i smrti. Kroz tri priče smeštene u prošlost, sadašnjost i budućnost, režiser daje delimičan odgovor na to pitanje. Arronofsky nema milosti prema publici sa nižim koeficijentom inteligencije: od gledaoca se zahteva koncentracija i otvoren um. Zauzvrat će biti nagrađen jednim od vizuelno najlepših filmova ovog veka, sjajnom glumom i pričom koja oduzima dah. Srdačna preporuka.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jocker 20.07.2007 Ocjena recenzije : 1.4

Molim?

Za razliku od "Prestiža" tu se Hugh Jackman malo zagrcnuo. Iskreno, sama ideja filma je ok no film nije razrađen dobro. Previše nerazumljivih preskakanja i histeriziranja glavnog lika. Ok, dobro, žena mu je boluje od raka i on ju voli najviše na svijetu, ali ipak...Nešto je tu pre pre a to je osjećaj kao da je već viđeno. Moglo je bolje.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

damirooo 21.06.2007 Ocjena recenzije : 2.0

nije lose za pogledati

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: