Krug - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Krug

Krug

Dayereh (2000.)

Jafar Panahi Film Productions

90 min drama

Režija:           Jafar Panahi

Uloge: Nargess Mamizadeh, Maryiam Palvin Almani, Mojgan Faramarzi, Elham Saboktakin, Monir Arab, Solmaz Panahi, Fereshteh Sadre Orafaiy, Fatemeh Naghavi

Scenario:        Kambuzia Partovi

Producent/i:   Mohammad Atebbai, Morteza Motavali, Jafar Panahi

Zemlja:          Iran

Linkovi: imdb

Krug

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Nevjerovatna priča o ženama u Iranu čija su prava i dostojanstvo svedene na poražavajuću razinu. Izrazito potresan film.

Žena u bolnici strepi za svoju kćer koja upravo rađa. Saznaje da je rodila djevojčicu, umjesto dječka kojemu se čitava rodbina nadala i kojeg je ultrazvuk predvidio. Užasnuta izlijeće na ulice Teherana, svjesna da će joj kćer biti izopćena od strane muževe obitelji.

Na ulici upoznaje dvije djevojke okoje su u bijegu iz zatvora i žele se vratiti u rodni grad jedne od njih. Njihova prijateljica Pari, također je u bijegu, ali iz drugih razloga. Pobjegla je jer želi napraviti abortus, jer je zatrudnila, a nema muža, zbog čega je i završila u zatvoru. Ne samo da bježi od policije, već i od obitelji koja je želi kazniti - jer ih je tim činom osramotila...

Traumatična priča koja niže epizodu za epizodom, subinu žene za ženom, svaku u beznadnoj situaciji u kojoj se našla zbog represivnog, šovinističkog i ponižavajućeg  položaja žene u Iranu. Zbog takvog stava film je zabranjen u domicilnoj državi, ali je zato postao još više popularan u inozemstvu i požnjeo masu nagrada na europskim festivalima: u Veneciji na Filmskom festivalu Zlatnog lava, nagradu FIPRESCI-a, nagradu OCIC, nagradu Sergio Trassatti te UNICEF-ovu nagradu.