Pukotina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pukotina

Pukotina

The Breach (2007.)

Universal Pictures / Blitz film i video

110` triler

Režija:           Billy Ray

Uloge: Chris Cooper, Ryan Phillippe, Laura Linney, Dennis Haysbert, Kathleen Quinlan, Gary Cole, Caroline Dhavernas, Mary Jo Deschanel, Gary Cole, Bruce Davison

Scenario:        Billy Ray, Adam Mazer, William Rotko

Producent/i:   Scott Kroopf, Bobby Newmyer, Scott Strauss

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Pukotina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.93
15
0.00

Chris Cooper i Ryan Phillippe u priči o najvećoj pukotini u američkom sigurnosnom sustavu. Špijunske i psihološke igrice zagarantirane.

Robert Hanssen (Chris Cooper) je kompjuterski stručnjak koji već 25 godina radi za FBI. No, javljaju se sumnje u njegovu čednost pa FBI upošljava mladog i nadobudnog Erika O`Neilla (Ryan Phillippe) da ga nadgleda. Budući da je njegov dosadašnji posao bio istraživanje terorističkih sumnjivaca, Eric ne skriva svoje nezadovoljstvo kada ga smjeste na novi `undercover` zadatak. Kao Hanssenov tajnik, Eric bi trebao zadobiti njegovo povjerenje i istovremeno ga držati na oku.

Njegovo razočaranje postaje još izraženije kada otkrije da je Hanssen zapravo miran obiteljski čovjek i vjernik, i kao takvoga ga počne poštovati. No, Hanssen se uskoro počne miješati u Erikov privatni život i uzrokovati probleme između njega i njegove supruge. I baš kada je naumio odustati od slučaja, Eric shvaća da se nalazi usred istrage najveće pukotine u sigurnosnom sustavu SAD-a te odlučuje promijeniti svoju taktiku.

Nakon istinite priče o novinaru koji je izmišljao vijesti (`Lažljivi Glass`), redatelj Billy Ray još jednom snima film prema istinitom događaju u kojem se bavi složenim odnosima istine i laži, pretvaranja, izdaje i odgovornosti. `Pukotina` je istinita priča koja je svoj epilog doživjela u veljači 2001. godine, kada je otkriveno da je Robert Hanssen, nekada cijenjeni FBI-jev stručnjak, 22 godine radio kao krtica u federalnim redovima, prosljeđujući važne informacije sovjetskim i ruskim tajnim službama. Otkrio ga je 26-godišnji Eric O`Neill koji je uz dopuštenje FBI-ja sudjelovao u snimanju filma.

`Pukotinu` su kritičari vrlo dobro prihvatili. Nastup Chrisa Coopera u ulozi izdajice domovine ocijenjen je uvjerljivim i dojmljivim, a pohvaljen je i dokumentaristički vizualni identitet filma (za fotografiju je zadužen Tak Fujimoto). Bob Strauss iz `L. A. Daily Newsa` rekao je kako je riječ o `jednom od rijetkih špijunskih trilera koji veći naglasak stavljaju na psihološku napetost nego na špijunske igrice`, a Claudia Puig iz `USA Today` kaže da je unatoč tome što se zna kako će završiti, film jako napet. Dio je kritičara filmu zamjerio nedovoljan ulazak u dubinu problematike. Mike McGranaghan tako kaže: `Riječ je o jako dobrom filmu s mnogo jakih elemenata, a bilo bi riječ o odličnome filmu da ih je bolje eksploatirao.`