Do smrti i nazad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Do smrti i nazad

Do smrti i nazad

Until Death (2007.)

Sony Pictures Home Entertainment / UCD

113' akcija, drama, triler

Režija:           Simon Fellows

Uloge: Jean-Claude Van Damme, Selina Giles, Mark Dymond, William Ash, Stephen Lord

Scenario:        Dan Harris, James Portolese

Producent/i:   Boaz Davidson

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi: imdb

Do smrti i nazad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

markoboban 06.05.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Policajac propalica

Anthony Stowe (Jean-Claude Van Damme) je policajac koji je odavno prešao ivicu koja razdvaja krimose od čuvara zakona.Droga, kurve, poseta klubovima gde se okuplja gradski ološ je milje u kome se naš glavni junak savršeno uklapa.Supruga Valerie (Selina Giles) je trudna, a on posle jednog napada žestokih momaka ostaje u komi, teško ranjen.Gabriel Callaghan (Stephen Rea) njegov nekadašnji kolega, otima mu ženu i čini se da ga niko ne može zaustaviti u zločinačkoj misiji...Simon Fellows ('7 Seconds') potpisuje ovaj niskobužetni akcioni triler, po scenariju za koji su zaslužni Dan Harris i James Portolese.Nekadašnja velika zvezda akcionih filmova s kraja 80.-ih i početka 90.-ih prošlog veka, J.-C. Van Damme pokušava da nas uveri da zna i da glumi, pa otuda i rola prljavog policajca opterećenog brojnim problemima i moralnim dilemama.Sama glumačka ekipa je samo otaljala posao, mada nam i kamera ne pokazuje nego značajno umeće (akcione scene su veoma loše odrađene, pa deluju zaista groteskno i naivno).Da je film jeftin vidi se i po lokacijama na kojima su napravljeni setovi (Sofia i New Orleans, Louisiana), kao i po par očajno sklepanih specijalnih efekata.Bez obzira na činjenicu da je sama radnja u suštini korektna, mada već ranije viđena i ispričana, kao i na činjenicu da glavni glumac pruža solidan performans, ipak to nije dovolčjno da ovu akciju svrstamo čak ni u neki prosek. Stoga bolje preskočite, jer ništa ne dobijate posebno, a možete da izgubite vaše dragoceno vreme.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 02.10.2007 Ocjena recenzije : 3.2

And now for something completely different

Iako će većina zbog predrasuda odbaciti ovaj film samo zato jer u njemu glumi Van Damme,ista ta većina će i pogriješiti,jer je ovo nešto sasvim drugačije od onoga što ista ta većina inače očekuje od tog glumca. Radi se o čistoj kriminalističkoj drami sa tek nešto malo akcijskih scena koje ne dolaze do izražaja, niti su osnova filma kao recimo u slučaju njegovih prijašnjih naslova. Ono što ovdje prvenstveno dolazi u prvi plan i zbog čega je ovaj film dobar je Van Damme i njegova moram priznati izvrsna glumačka izvedba. Znam,mislit će te da serem i izmišljam,ali u prilog mojim tvrdnjama idu izvrsne kritike,jako dobra ocjena na imdb-u (6,1/10),kao i to da je i naš kritičar Nenad Polimac također priznao kako je ovo iznenađujuće dobar Van Dammeov film. Doduše to nije uloga za Oscara,ali je definitivno njegova najozbiljnija i najbolja. Usuđujem se čak reći da je nadlgumio Stephena Reu. Uglavnom Van Damme ovoga puta igra mračan lik,ostarjeloga policajca navučenog na heroin,a i alkohol mu nije stran kao ni kurve prema kojima se ponaša poput životinje. To je čovjek koji se doslovno raspada, posebice kad još sazna da ga žena ostavlja i da je trudna sa nekim drugim likom,ali ipak i dalje pokušava biti dobar policajac. Ta uloga nije originalna,a ni priča isto koja ima svojih gafova,posebice prema kraju filma, a također i produkcijski film malo "šteka" na momente,ali sve to pada u zaborav pored njegove izvedbe i jako dobre režije. Film inače ima dva kraja,jedan happy end i drugi koji to nije. Kako završava ova verzija neću vam reći,pogledajte film. No reći ću to da bi meni osobno nekako bolje legao taj drugi kraj,što bi baš lijepo zaokružilo ovu priču.
Sve u svemu jako dobro, posebice ako se na ovaj film gleda kao jedan potpuni zaokret u Van Dammeovoj karijeri. Doduše,on taj zaokret uspješno pokušava učiniti već nekoliko proteklih godina,počevši od filma In Hell,preko Wake of Death i Second in Command,no ovdje je definitivno otišao najviše u ozbiljnost,i samo zbog toga...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: