Zodijak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zodijak

Zodijak

Zodiac (2007.)

Warner Bros. / Continental film

158' krimi, drama, triler

Režija:           David Fincher

Uloge: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr., Anthony Edwards, Brian Cox, Elias Koteas, Donal Logue, John Carroll Lynch, Dermot Mulroney...

Scenario:        James Vanderbilt, Robert Graysmith

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Zodijak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
78
0.00

Jedan vrlo zaigrani serijski ubojica, četiri lovca na njegovu glavu, gomila osumnjičenih a tragova malo. Novi David Fincher.

Četiri desetljeća duga potjera za jednim od najvećih američkih serijskih ubojica se preselila na filmska platna, u 75 milijuna $ teškom trileru, konkurentu za Zlatnu Palmu '07 iz radionice dokazanog thrill majstora Davida Finchera ('Sedam', 'Klub boraca', 'Panic Room'). Premda je najavljivao da je 'Sedam' iz 1995., njegovo posljednje doticanje teme serijskih ubojica, nije odolio vrućoj priči Roberta Graysmitha, nekadašnjeg strip crtača San Francisco Chroniclea koji je veći dio svog života posvetio razrješavanju 'Zodiac' misterije i na tu temu napisao i dvije knjige - 'Zodiac' i 'Zodiac Unleashed'. Istog u filmu glumi sve kultniji Jake Gylllenhaal, a zvjezdani postav lovaca na ubojicu kompletiraju filmski kameleon Mark Ruffalo, Robert Downey Jr i Anthony Edwards. Tu je i uvijek rado viđena indie ikona Chloe Sevigny koja glumi Melanie, djevojku s kojom je Graysmith baš započinjao ljubovati u vrijeme pojave Zodiaca. Kako je originalna verzija dobrano curila iz finalnih gabarita (konačna verzija broji nevjerojatnih 158 minuta), Fincher je morao dosta rezati (tako na žalost, nećemo imati prilike vidjeti dvominutno zatamnjenje s glazbenom podlogom koja signalizira vremenski pasaž - iz ere Joni Mitchell u vladavinu Donne Summer, već umjesto toga jeftinije i kraće rješenje rečenicu 'Četiri godine kasnije', no soundtrack zbog toga nij ništa manje zanimljiv, a na njemu su sve najvažnije ikone tog vremena - od Marvina Gayea do Sonny Bona.

Priča se temelji na stvarnim događajima, a započela je 1969., godine u kojoj je kalifornijski Bay Area, gdje između ostalih obitava i tada 7-godišnji Fincher dobio serijskog ubojicu s iznimnim talentom za medijsku samopromociju- Zodiaca koji je ostavljao policiji i novinarima pisamca i razglednice s kriptiranim porukama, crtarijama i 'hintovima' kako da ga nađu.  Pretpostavlja se da je ubojica iza sebe ostavio bilancu od 37 ubijenih, premda je priznao manje od pola tog broja. Lovci na Zodiaca, četvorica njih, u potjeri su gotovo pa izgubili vlastite identitete, a potjera za Zodiacom je prerasla u njihove životne opsesije. Na to se mjesto zakačio Fincher stavivši u fokus priče Roberta Graysmitha (Jake Gyllenhaal), sramežljivog strip crtača iz San Francisco Chroniclea, i još trojicu lovaca na Zodiaca - Graysmithovog kolegu Paula Averya (Robert Downey Jr), zvijezdu crne kronike s puno veza u policiji, tvrdokornog inspektora Davea Toschija (Mark Ruffalo) i njegovog partnera Williama Armstronga (Anthony Edwards). U opisanom društvancu Graysmith možda nije imao toliko iskustva kao ostala trojica, no imao je dobar nos i nevjerojatnu moć anticipacije, tako da je zapravo najveći dio tragova dešifrirao upravo on. Navodno je Fincheov tim istraživača otkrio neke detalje koja je policiji promakli, a baš u doba američke premijere, policija San Francisca je ponovno otvorila slučaj jer se nadaju kako će najnovije tehnologije prepoznavanja DNK materijala konačno utvrditi Zodiacov pravi identitet koji je, za razliku od suzdržanog Finchera, Graysmith u knjigama-otkrio. Ljubiteljima zagonetki preporučamo da provjere temeljito održavani site Zodiackiller sa svim materijalima iz istrage, 5 glavnih osumnjičenika, njihovim biografijama, pa čak i izvještajima grafologa o podudarnostima njihovih rukopisa s rukopisom ubojice.

Polimac u Jutarnjem o Zodiacu piše: 'Zodijak' je fascinantan kontrapunkt filmu 'Sedam'. Dok potonji sjajno funkcionira kao uzbudljiv triler, djelo maštovitih autora, 'Zodijak' je pravo prizemljenje, neka vrsta doku drame koja tijekom 156 minuta trajanja demonstrira kako je potraga za serijskim ubojicom izluđujuća opsesija, pogotovo kada se ne nazire nikakvo rješenje'. New Yorkerov David Denby je u vrlo pozitivnoj kritici iskoristio žižekovski twist: 'Svaki pošteni neurotik će vam priznati kako emocionalni ulog opsesije nije njeno konačno razrješenje, niti cilj, već opsesija sama.' Vjesnikovom Zlatku Vidačkoviću se film, pak, ne sviđa, piše: Fincherov film tako u određenom trenutku prestaje biti film o ubojici i postaje film o čovjeku opsjednutom potragom za njim. No, za takvu priču dva i pol sata su se ipak pokazala predugima, jer se sve moglo sažeti i u sat i pol, osim ako se iz filma nije poslije htjelo napraviti televizijsku seriju, što bi takvoj temi bilo primjerenije.

p.h.