Vatromet - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vatromet

Vatromet

Hana-bi (1997.)

Bandai Visual Co.

103 min krimi, drama

Režija:           Takeshi Kitano

Uloge: Takeshi Kitano, Kayoko Kishimoto, Ren Osugi, Susumu Terajima, Tetsu Watanabe, Hakuryu, Yasuei Yakushiji, Taro Istumi, Kenichi Yajima

Scenario:        Takeshi Kitano

Producent/i:   Masayuki Mori, Yasushi Tsuge, Kazuhiro Furukawa, Hiroshi Ishikawa

Zemlja:          Japan

Linkovi: imdb

Vatromet

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Očajni policijski detektiv se, potaknut nizom tragičnih životnih situacija, okreće kriminalu i zločinu.

Otkako mu je ubijena kći, policijskom detektivu je život postao mučan i depresivan. Nije mu se lako ni nositi s činjenicom da mu obožavana žena polako umire od neizlječive leukemije.

Da bi sve bilo gore, na nagovor kolege odlazi s naoko rutinskog zadatka u posjet supruzi, a za to vrijeme istog prijatelja koji ga je savjetovao da izbjegne zadatak, teško rane, a drugog kolegu ubiju. Osjećajući da je on za sve to kriv, odlučuje iz korijena promijeniti život. Za ostvarenje plana, potreban mu je novac. Njega posuđuje - od mafije - i koristi ga kako bi pomogao prijatelju koji je nakon spomenuto incidenta ostao invalid, te za putovanje s bolesnom suprugom.

Ipak, kako bi otplatio mafiji dug, sprema se opljačkati banku. No mafijaši uz osnovni dug traže i kamate. Nishi to ne odobrava pa mu ne preostaje ništa drugo doli upustiti se s njima u krvavi obračun...

Jedan od najpoznatijih i ponajboljih Kitanovih filmova s izuzetno malo dijaloga, u kojemu se izmjenjuju snažni kadrovi, čas potresnih krvavih mafijaških sukoba, čas prikazi brige i velike ljubavi supruge i muža. Čak i iz samog naslova isčitava se vječno suprotstavljanje dobra i zla - hana na japanskom znači cvijet i simbolizira život, dok bi znači plamen i predstavlja pucnjavu, tj., smrt.

Film je, uz niz međunarodnih priznanja (Sao Paolo) dobitnik i Zlatnog lava na 54. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1997., kao i nagrade "Five Continents" Europske filmske akademije.