Sunshine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sunshine

Sunshine

Sunshine (2007.)

Fox Searchlight Pictures/Continental Film

107` ZF, triler

Režija:           Danny Boyle

Uloge: Rose Byrne, Cliff Curtis, Chris Evans, Troy Garity, Cillian Murphy, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong, Michelle Yeoh

Scenario:        Alex Garland

Producent/i:   Andrew Macdonald

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

službeni site
trailer

Sunshine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.34
29
0.00

Mnogi ne znaju, no SF disko fantazija D. Boylea zapravo je hommage jedinome stanovniku Sunca, Tomu Jonesu i odmetnutom N. Ciganoviću.

Naša budućnost kakvu je vide Danny Boyle i Alex Garland uopće nije svijetla. I to doslovno. 50-ak godina od danas Sunce samo što se nije ugasilo, a čovječanstvu prijeti mračna smrt. No, ne predaju se ljudi tako lako pa u misiju šalju ekipu sa specijalnim teretom koji bi trebao udahnuti život umirućem Suncu. No, na putu ih omete poziv u pomoć kojeg je odaslao davno nestali svemirski brod, a nesretni slučaj dovest će do toga da ekipa neće imati izbora nego da otkrije što je uzrokovalo njegov nestanak.

Danny Boyle već je surađivao s Alexom Garlandom, prvi put na `Plaži`, a drugi put na `28 dana kasnije`. Njihova se treća suradnja uklapa u započeti niz koji povezuju najmanje dvije osobine. Prva je tema (ne)mogućnosti opstanka ljudske zajednice, bilo da je riječ o idiličnom ili post-apokaliptičnom okruženju, a druga je pokušaj revidiranja samoga žanra, bilo da je riječ o pustolovnini / distopiji ili pak o hororu. `Sunshine` također kroz sinegdohu govori o problematičnom odnosu između pojedinca i društva, a smještanjem u ambijent svemirskih brodova i putovanja, Boyle se uhvatio u koštac s jednim zaista posustalim žanrom – znanstvenom fantastikom.

Američka distribucija počinje u rujnu, no kako se film već prikazivao po nekim specijaliziranim festivalima, prve su kritike već pale. Kirk Honeycutt iz `Hollywood Reportera` nazvao je Sunshine `izvanrednim filmom, koji istovremeno funkcionira na visceralnim, psihološkim i duhovnim nivoima`, Jon Fortgang nazvao ga je `napetim trilerom i zasljepljujućim vizualnim iskustvom`, a Jonathan Dean iz `Total Filma` i Olly Richards iz `Empire Magazinea` slažu se da je Boyle `sredio još jedan žanr`. S druge strane, Derek Elley iz `Varietyja` kaže da film `poput padajuće zvijezde u početku sjaji, no na posljetku implodira u dramatičnu crnu rupu`, a slično Richu Clineu iz `Film Threata`, zanjerio mu je neuvjerljiv zaključak koji se htio sakriti tehničkim dostignućima u specijalnim efektima.

Ako nas pitate, Boyle je zaista snimio nešto potpuno drugačije – sajns fikšn disko-fantaziju u kojoj astronauti u svjetlucavim zlatnim i srebrnim odijelima izvode moonwalk u svemiru, usput popravljajući pokvarene panele. Nije nam promakao ni Boyleov homage jedinome stanovniku Sunca – Tomu Jonesu, kao ni česti krupni planovi lica Cilliana Murphyja, koji su pokazali da je glumčev najveći uzor naše gore list - Neven Ciganović. Makar ovaj to još ne zna.