Goyini duhovi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Goyini duhovi

Goyini duhovi

Goya`s Ghosts, Los fantasmas de Goya (2006.)

Samuel Goldwyn Films / UCD

117` drama, povijesni

Režija:           Miloš Forman

Uloge: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård, Randy Quaid, Blanca Portillo

Scenario:        Jean-Claude Carrière, Miloš Forman

Producent/i:   Saul Zaentz

Zemlja:          Španjolska

Linkovi:

službeni site
imdb

Goyini duhovi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.29
14
0.00

N. Portman u bestežinskom stanju muče zli svećenici i inkvizitor J. Bardem. Nije riječ o de Sadeovom romanu, već o filmu M.Formana.

Najnoviji film Miloša Formana kostimirana je drama smještena u Španjolsku 1792. godine, a zanimljivo je da nije riječ o biografskom filmu kako to naslov sugerira, niti je Goya (Stellan Skarsgard) glavni lik filma, ali je iz njegove pozicije priča ispričana. Razdoblje je inkvizicije, a ona španjolska je bila posebno poznata po svojoj okrutnosti. Progonjeni su bili protestanti, židovi i vještice, kao i umjetnici za čija se djela vjerovalo da zauzimaju satiričan stav prema kleru ili Crkvi.

Mlada djevojka Ines (Natalie Portman) Goyina je muza. Jedne večeri s prijateljima odlazi u gostionicu gdje se poslužila svinjetina koju Ines iz nekog razloga odbije jesti. To odbijanje nije promaknulo članovima Inkvizicije koji je optužuju za židovstvo i podvrgavaju mučenju, u čemu se ističe brat Lorenzo (Javier Bardem). Inesin otac u suradnji s Goyom neuspješno je pokuša izbaviti iz zatvora, a rasplet priče slijedi 16 godina kasnije, kada se i povijesno-politička situacija u Španjolskoj promijenila.

Kostimirane drame nisu nimalo strane Milošu Formanu koji se ovim `žanrom` bavio davnih 80ih. `Amadeus` je razvalio Oscare 1984, `Ragtime` skupio solidan broj nominacija (8), a i `Valmont` se našao u utrci za kipić (kostimi). Suradnja s producentom Saulom Zaentzom Formanu je već dvaput donijela redateljskog Oscara, a Zaentzu nagradu za najbolji film. No, film se nije našao među nominiranima za prošlogodišnje nagrade pa je to vjerojatno i razlog što još nije ušao u širu distribuciju. S druge strane, kritike i nisu baš povoljne.

Jonathan Holland iz `Varietyja` zamjera mu jednodimenzionalne likove i razapetost između zabave i intelektualizma, no ističe da glumci i vrlo raskošna i kvalitetna produkcija osiguravaju gledljivost cjeline. S njime se slaže i kritičar s Aintitcool.com koji je posebno istaknuo Natalie Portman, rekavši da je ovo njezina ponajbolja uloga.

Film je potaknuo i tračeve o Portmaničinoj full-frontal golotinji. Naime, Portman se ne skida baš rado pred kamerama, a poznato je da je za `Closer` Mikea Nicholsa nevoljko snimila scenu striptiza - scenu koja na posljetku ipak nije ušla u final cut jer su oboje zaključili kako situacija dovoljno `otkriva` i bez golotinje. Tračevi su se u ovome slučaju pokazali istinitima, no ne na način bestežinskoga striptiza Jane `Barbarella` Fonde (iako s bestežinskim stanjem ima veze).

Naime, njezino obnažavanje u `Goyinim duhovima` nije nimalo ugodno i dio je vrlo `slikovitog` prizora inkvizicijskog mučenja, ističe Aintitcool.com. No, kako reče već više puta spomenuti kritičar `prizor nije baš idealan, ali uzmeš ono što dobiješ, zar ne, dečki?`. Mi ćemo na to samo zakolutati očima, jer većina se ljudi ipak toliko ne uzbuđuje zbog malo kože na ekranu. Ili?