Koji k... uopće znamo? - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Koji k... uopće znamo?

Koji k... uopće znamo?

What a #$*! do we (k)now? (2004.)

Lord of the Wind, Discovery film i video

109' animirani, dokumentarni, drama

Režija:           William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente

Uloge: Marlee Matlin, Elaine Hendrix, John Ross Bowie, Robert Bailey Jr., Barry Newman, Larry Brandenburg, Daniela Serra, James Langston Drake, Michele Mariana, Armin Shimerman, Robert Blanche, Pavel Mikoloski, Alex Rogers

Scenario:        William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente, Matthew Hoffman

Producent/i:   William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Koji k... uopće znamo?

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.69
13
0.00

O kakvom je to  #$* filmu riječ? O dokumentarno-igrano-animiranom miksu drame, kvantne fizike i new agea. Za prosvjetljene i one koji to žele postati.

Poslije raznih političkih dokumentaraca, evo i jednog angažiranog dokumentarca koji se bavi - duhovnošću...

Gluha fotografkinja Amanda (Marlee Matlin) pati zbog razvoda i počinje propitivati svoj život. Upada u vrtlog kaotičnih događanja dok joj likovi koje susreće na toj putu otkrivaju dublja, skrivena znanja za koja nije niti znala da ih traži a otkriva i to da to što je smatrala stvarnošću uopće nije stvarnost! U svojoj spiritualnoj potrazi istražuje granice znanstvenih spoznaja o svijesti, percepciji, tjelesnoj kemiji i strukturi mozga. Intervjui sa stručnjacima za kvantnu fiziku i neurologiju, te s raznim New Age autoritetima pružaju gledateljima dodatnu perspektivu na njenu potragu i spekuliraju o prirodi stvarnosti i njenoj vezi s duhovnošću. Drugi dio filma sastoji se od ilustriranja veze između pozitivnog mišljenja i djelovanja ljudskog organizma a taj dio sadrži i kompjuterske animacije kemijskih interakcija u ljudskom tijelu, uključujući i unutarnje funkcioniranje ljudskog mozga te najmanju formu svjesnosti u tijelu - stanicu. Amanda mora naučiti kako se opustiti, nadvladati svoje strahove, steći mudrost, te pronaći ključeve velikih tajni svih vremena...

Ovaj film je još jedan od nezavisnih, niskobudžetnih naslova s iznenađujućim uspjehom, a kojem je doprinijela i 'gerilska kampanja' obožavatelja. Usmenim preporukama i pozitivnim recenzijama u raznim medijima uspjeli su progurati film kojeg su svi distributeri i veći filmski festivali glatko odbijali. Tako se od prve premijere u veljači 2004. u samo jednoj kino dvorani, film 'Koji k…. uopće znamo?' pretvorio u jedan od najuspješnijih dokumentaraca u povijesti SAD-a, s više od 12 milijuna dolara utrška od ulaznica. Do danas je u SAD-u prodano i više od milijun primjeraka DVD-a, a izdane su i dodatne knjige, CD s glazbom iz filma te specijalni DVD na kojem se nalazi produljena verzija filma uz više sati dodatnih intervjua. Site s kampanjom za film pokrenut je i na hrvatskom.

Činjenica da se u filmu pojavljuje i izvjesna Judy Z. Knight, koja pak vodi 'Ramtha's School of Enlightenment' - dijelom kult, a dijelom komercijalnu korporaciju - izavalo je međutim i niz kotraverzi. Knight, koja je navdno medij 'Ramthe', drevnog, 35.000 godina starog bića, poznata i po tome da ju je bivši muž tužio jer je nagovoren da klasičnu terapiju za oboljele od AIDS-a zamijeni liječenjem kod Ramthe, što mu nije baš poboljšalo stanje, dapače - proces je završio njegovom smrću. Autori filma (koji se uglavnom povezuju sa spomenutom školom) zato su optuživani da rade reklamu zamaskiranu u duhovnu/kvaziznanstvenu priču, a i neki sudionici (npr. prof. fizike David Albert) tvrdili su da su njihove izjave izokrenute da bi se bolje promovirale ideje filma.

Za razliku od publike, kritičare nije dotakla 'prosvjetljujuća' snaga filma, Ebert mu je dao osrednju ocjenu kao 'nekonvencionalnom dokumentarcu o kvantnoj fizici', Hollywood Reporteru se čak i svidjelo kako su autori 'progurali svoju poruku bezbolno i zanimljivo' no Entertainment Weekly smatra da 'film tretira svoju publiku kao školarce' te da 'animirane ljudske stanice izgledaju kao da bi bile sretnije u reklami o čišćenju kupaonice'.

s.p.