Koji k... uopće znamo? - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Koji k... uopće znamo?

Koji k... uopće znamo?

What a #$*! do we (k)now? (2004.)

Lord of the Wind, Discovery film i video

109' animirani, dokumentarni, drama

Režija:           William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente

Uloge: Marlee Matlin, Elaine Hendrix, John Ross Bowie, Robert Bailey Jr., Barry Newman, Larry Brandenburg, Daniela Serra, James Langston Drake, Michele Mariana, Armin Shimerman, Robert Blanche, Pavel Mikoloski, Alex Rogers

Scenario:        William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente, Matthew Hoffman

Producent/i:   William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Koji k... uopće znamo?

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.69
13
0.00

naya 23.02.2007 Ocjena recenzije : 5.0

"Koji k... uopće znamo"

Osjećaj koji je strpljivo čekao kraj filma zadnjom minutom je izašao i viknuo "..konačno netko!"
Konačno je izašao na vidjelo film koji na najpozitivniji način objašnjava sve što bih mi mogli sami, samo kad bi htjeli.. Konačno se to čulo od, kako bi rekao moj dragi prijatelj "potvrđenih mozgova...", konačno je poslana eksplicitna poruka upakirana u velike promjene.
Olakšanje koje me preplavilo podsjetilo me isto tako i na "Matrix" trilogiju,koju su ljudi, ako ćemo promatrati na globalnoj razini, uglavnom prihvatili ili neprihvatili na jednoj podosta površnoj razini.
Sve dubine te trilogije kristalizira upravo ovaj film, jer upravo "Koji k... uopće znamo" objašnjava ono što su braća Watchowski prepustili nama da sami shvatimo, što je u današnje vrijeme, priznajte, poprilično riskantno.
Naše ljudsko visočanstvo želi doručak serviran u krevetu,a bilo kakva razina samospoznaje je skoro neprihvatljiva.
E pa dragi moji, vrijeme je da ustanete iz kreveta, dobro razmislite te sami odaberete što želite za doručak, ručak i večeru... I da nakon toga naravno uputite svoje fine guze u kino na projekciju ovog filma kako bi shvatili da s ovim filmom kreće prava avantura, koja vam je cijelo vrijeme pred nosom, a iz nekog čudnog razloga jako je malo ljudi primjećuje.

Vjerujte...nije tako komplicirano kaka se čini, zapravo je vrlo jednostavno..

Vjera, u sebe i ljudsku rasu, ljubav i samosvijest, pokreće sve ono što nam je potrebno za život o kojem sanjamo...

I za kraj...uvijek petica za pozitivu kao što je ova...

Pozdrav!



Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mmalkoc 16.02.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Ma odličan film

Ma odličan film čovječe!
U ovoj nepresušnoj poplavi hollywoodskih govnarija (izuzeci se broje na prste jedne ruke) koja nas desetljećima sve zapljuskuje, ovaj film je osvježenje.
U svakom slučaju, svakog onog koji se toga odviknuo će potaknuti na razmišljanje o tome da baš i nismo tak pametni kak si to utvaramo. Isto tako, mislim da je potrebno bar još jedno gledanje filma ako ne i više da bi se potpuno skopčalo "tko tu koga, kako i zašto?"
Meni je film čista petica!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

betrion 15.02.2007 Ocjena recenzije : 2.33

filmski.net ili filmska.paranoja?

Kritika koja slijedi, reakcija je na originalnu recenziju objavljena na filmski.net koja je u medjuvremenu ispravljena (Hval na tome!).

"Autor" recenzije sakupio je sve paranoicne izvore vezane za film (usput, kada se prepisuje tudji tekst red je navesti izvor), a da ga ocito nije niti pogledao.
Npr. zasto koristi termin "New Age" ako nema konkretno znanje sto to uopce jest?! Naime New Ager je po definiciji osoba koja se ne prilklanja slijepo za sistem vec razmislja svojom glavom i zivi na osnovu svojih iskustava. Vezati "Ramthu" za taj termin bilo bi kao i vezati Isusa za termin "duhovnost". Doduse mozete ga vezati uz krscanstvo, no new age nije religija :)
Cak ako autor to i nije znao, recenica: "...s raznim autorima New Agea..." je urnebesna :D

"Filmski kriticari" vole ovu drugu rijec svoje titule i dakako, oni zeljni kritike vrlo ce ju lako pronaci u bilo cemu (upravo demonstriram :)).

Poanta cijelog filma nije nimalo skrivena vec razradjuje ideju o jacini ljudske misli po principu - "nasa misao odredjuje nasu stvarnost". Judy Z. Knight nije niti vodilja niti centar filma. Znanstvanika, profesora i teoreticara je mnogo:
* William A. Tiller, Ph.D.
* Amit Goswami, Ph.D.
* John Hagelin, Ph.D.
* Fred Alan Wolf, Ph.D.
* David Albert, Ph.D.
* Dr. Masaru Emoto
* Stuart Hameroff M.D.
* Dr. Jeffrey Satinover
* Andrew B. Newberg, M.D.
* Dr. Daniel Monti
* Dr. Joseph Dispenza
* Dr. Candace Pert
* JZ Knight
* Dr. Miceal Ledwith
Na kraju filma pise kako prikazana forma nuzno ne prikazuje gledista sa kojima se slazu svi koji u dokumentarcu sudjeluju. Naime hrpu snimljenog materijala moguce je pretvoriti u mnoge forme.

Istina je da su neke cinjenice iznesene u filmu upine ili neistinite (prikaz "istrazivanja" Dr. Masaru Emota), no vecina ih je tocna i vrlo pozitivna (npr. istrazivanje utjecaja meditacije na pojedinca i okolinu koje je dokazao John Hagelin i za to dobio Nobelovu nagradu.

Ukratko, pogledajte film svojim ocima (mozgom) - ne tudjim.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: