Crveno usijanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Crveno usijanje

Crveno usijanje

Red Heat (1988.)

TriStar Pictures / UCD

106' akcija, avantura, komedija

Režija:           Walter Hill, Bennie Dobbins

Uloge: Arnold Schwarzenegger, James Belushi, Peter Boyle, Ed O'Ross, Laurence Fishburne, Gina Gershon, Richard Bright, J.W. Smith, Brent Jennings

Scenario:        Walter Hill, Harry Kleiner, Troy Kennedy-Martin

Producent/i:   Mario Kassar, Andrew Vajna, Walter Hill

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Crveno usijanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
8
0.00

Dobri stari Arnie glumi no.1 ruskog policajca na zadatku u Chicagu gdje se udružuje sa spaljenim američkim kolegom played by Jim Belushi.

Buddy filmove sa vrlo različitim policajcima u ulozi kolega na prisilnom radu obično krase iste karakteristike. Riječ je o akcijskim komedijama sa ne odveć kompleksnom radnjom čiji naglasak je na uglavnom nekompatibilnim, gunđavim policajcima koji nastoje koegzistirati u datoj situaciji.

U ovaj se kalup uklapa i film majstora žanra Waltera Hilla koji je već imao iskustva na sličnim projektima ('48 Hours' sa Nickom Nolteom i Eddiem Murphyjem).

Schwarezenneger je pravi tough guy moskovski policajac poslan u Chicago u potrazi za odbjeglim dilerom. U SAD-u ga čeka njegov domaćin, još jedan neprilagođeni detektiv Art Ridzik (Jim Belushi).

Film se uglavnom svodi na njihova prepucavanja, potjere i akcijske scene. S jedne strane imamo ležernog Belushija koji svom uštogljenom, smrtno ozbiljnom kolegi nastoji pokazati kako da se opusti. Arnie, naravno, ostaje Arnie.

i.k.