Komadi iz snova - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Komadi iz snova

Komadi iz snova

The Dreamgirls (2006.)

DreamWorks / Blitz film i video

131' drama

Režija:           Bill Condon

Uloge: Jamie Foxx, Beyonce Knowles, Eddie Murphy, Danny Glover, Anika Noni Rose, Jennifer Hudson, Keith Robinson, Bobby Slayton, Sharon Leal, Hinton Battle, Mariah I. Wilson

Scenario:        Bill Condon, Tom Eyen

Producent/i:   Laurence Mark, David Geffen, Jonathan King

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Komadi iz snova

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
26
0.00

Beyonce Knowles, Jennifer Hudson i Eddie Murphy u mjuziku o zvjezdanom usponu i padu crnačkog ženskog benda Supremes, oprostite, Dreamettes.

Kad se početkom 1980-ih mjuzikl 'Komadi iz snova' u režiji Michaela Bennetta pojavio u kazalištu, redatelj Bill Condon (scenarist 'Chicaga') bio je među očaranom publikom na premijeri, a tijekom godina taj mu je šesterostruki dobitnik Tonya ostao urezan u pamćenje i želio ga je jednom prenijeti na film. Condon je uzeo u ruke libreto Toma Eyena koji je nevjerojatno nalik stvarnoj priči o usponu i padu diskografskol labela Motown, grupe Supremes i Diane Ross i sam se prihvatio scenarija i režije. Film je na kraju posvetio Benettu koji je preminuo od AIDS-a 1987. Premda se oko filma najviše šušuri zbog deset kilograma lakše Beyoncé Knowles, već iskusne glumice ('Austin Powers u Golmemberu', 'Pink Panther'), prave su zvijezde Jennifer Hudson koja je svojim glasom u rasponu od 8 oktava 2004. očarala milijune Amerikanaca i na kraju pobijedila u reality showu 'Američki idol' i Eddie Murphy u ulozi narkoticima sklonog kralja soula Jamesa Thunder Earlya. Film je zaradio najviše nominacija za Oscara 2007., njih čak osam, od kojih su 'najteže' one za sporedne glumce - Eddiea Murphya  i Jennifer Hudson, no bez one glavne - za najbolji film.

Tri prijateljice iz Chicaga Effie White (Jennifer Hudson), Deena Jones (Beyoncé Knowles) i Lorrell Robinson (Anika Noni Rose) čine obećavajući pjevački trio poznat i kao The Dreamettes. U pratnji Effiena brata tekstopisca C.C. Whitea (Keith Robinson) putuju u New York kako bi se natjecale na talent showu u slavnom Apollo Theatru. Iako ne pobjeđuju, tamo ih primjećuje Curtis Taylor Jr. (Jamie Foxx), ambiciozni prodavač automobila koji želi postati glazbeni producent. Njegovoj glavnoj zvijezdi, ekscentričnom kralju soula James 'Thunder' Earlyu (Eddie Murphy) otkazali su prateći vokali, a The Dreamettes su baš ono što producentu Curtisu, Thunderu i njegovom menadžeru Martyu (Danny Glover) treba.

Djevojke uskoro postaju više od pratećeg benda i ostvaruju samostalnu karijeru, no, Curtis, svjestan je da njihov uspjeh ne ovisi o prelijepom glasu njegove debeljuškaste nove djevojke Effie, već o zanosnom izgledu lijepe Deene. A Deena je, bez obzira na dugogodišnje prijateljstvo s Effie i te kako spremna da ju zamijeni, i na pozornici i u Curtisovom krevetu. Sviće zora novoga glazbenog doba, a Curtisove rastuće ambicije nekoć skladnu obitelj gurnu na prvu liniju glazbene revolucije. No, kad se svjetla na pozornici upale, oni jedva prepoznaju u što su se prometnuli. Konačno žive svoj san, ali cijena koju za to moraju platiti je visoka, pogotovo za trudnu i odbačenu Effie.

Komadi na Rotten Tomatoes jako dobro stoje, New Yorkerov David Denby piše: 'Film ispunjava ekstatičko obećanje koje nam daje svaki mjuzikl, ono da život može biti raščlanjen kroz ples i glazbu, no čini to ne izostavljajući pozadinsku priču o tome kako novac i moć djeluju na blještavi svijet s pozornice'. Kirku Honeycuttu s Hollywood Reportera film se nije svidio, kaže, film s velikom energijom i velikim talentima, no bez srca.