Mala djeca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mala djeca

Mala djeca

Little Children (2006.)

New Line Cinema / Continental film

130' drama, romansa, satira

Režija:           Todd Field

Uloge: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly, Gregg Edelman, Sadie Goldstein, Ty Simpkins, Noah Emmerich, Jackie Earle Haley, Phyllis Somervill, Jane Adams

Scenario:        Todd Field i Tom Perrotta, prema romanu Toma Perrotte

Producent/i:   Todd Field, Albert Berger, Ron Yerxa

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Mala djeca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.78
40
0.00

Satirična i potresna drama s Kate Winslet koja govori o braku i preljubu, roditeljstvu i pedofiliji. Nije za malu djecu.

Kada Sarah (Kate Winslet) otkriva da je njen suprug Richard (Gregg Edelman) ovisnik o internet pornografiji, počinje flertovati sa zgodnim Bradom (Patrick Wilson) koji, kao i Sarah, provodi dane pazeći na svoje dijete. Bradova supruga Kathy (Jennifer Connelly) očekuje od Brada da konačno položi pravosudni ispit i počne raditi no on radije mašta o sportu i zajedno s bivšim policajcem Larryjem (Noah Emmerich) uključuje se u noćne utakmice ragbija. Larry koristi svoje slobodno vrijeme da nadzire i uznemirava lokalnog pedofila Ronnieja (Jackie Earle Haley) koji je izišao iz zatvora i jedinu podršku dobiva od svoje majke May (Phyllis Somervill) koja ga pokušava vratiti na pravi put...

Todd Field je debitirao kao redatelj s hvaljenim filmom 'U zamci', suptilnom dramom  o obiteljskom nasilju i umorstvu u idiličnoj provinciji a i u ovom filmu razotkriva tajne američkog predgrađa. Scenarij filma napisao je zajedno s Tomom Perrottom, autorom romana Mala djeca koji je privukao Fielda svojim crnih humorom i vještim opservacijama ljudskog karaktera. Rezultat ove suradnje je film koji se trudi biti vjerna adaptacija knjige a ono što je najviše podijelilo publiku i kritiku je odluka redatelja da u film uvede glas pripovjedača koji komentira postupke likova. Riječ je o glasu Willa Lymana koji inače sinkronizira dokumentarce na javnoj televiziji pa gledatelji primjećuju začudni efekt; kao da netko odraslima pripovjeda priču za malu djecu. Odluku o naratoru filma koji pruža bolji i ironični uvid u likove filma mnogi povezuju sa sličnim postupkom u filmu 'Barry Lyndon' Stanleya Kubricka, redatelja koji je očito Fieldov veliki uzor jer je s njim surađivao glumeći pijanista u filmu 'Oči širom zatvorene'. Neki su već povukli i paralele između hladnog, ironičnog promatrača Kubricka i Fielda koji s Perrottinim romanom radi sličnu stvar koju je Kubrick radio s Nabokovljevom Lolitom.
 Iako su mnogi kritičari (USA Today, The New Yorker, RuthlessReviews.Com) film svrstali među najbolje filmove 2006., distributer nije pustio film u širu distribuciju niti je imao neku reklamnu kampanju pa su frustrirani fanovi filma, baš kao i u sličnom slučaju filma 'Djeca čovječanstva', sami pokrenuli kampanju i uz odlični trailer koji je izdao studio, napravili i vlastitu reklamu u kojoj malo dijete na You Tubeu reklamira film a reklama završava lucidnom napomenom da 'Mala djeca' nisu prikladna za - malu djecu. Ipak, brojne nominacije za Oscar pomažu filmu, uz scenariste Fielda i Perrottu nominirani su i fantastični glumci, Kate Winslet za koju se svi slažu da je briljirala te Jackie Earle Haley koji je svojom ulogom pedofila ostvario nastup karijere. Haley je inače počeo kao poznata dječja zvijezda ali je završio snimajući filmove kao 'Maniac Cop 3', zatim nije snimao 13 godina pa je angažiran u filmu 'Svi kraljevi ljudi', gdje je glumio zajedno s Kate Winslet a ona ga je preporučila Fieldu te je ostatak priče povijest. Valja istaknuti i nastup Jane Adams, glumice koja u filmu ima ulogu nesretne žene koja prolazi ponižavajući tretman, baš kao i u njenom prethodnom filmu 'Sreća' Todda Solondza, još jednog morbidno duhovitog kroničara perverznih tajni iz predgrađa. No dok Solondza optužuju da je preciničan, za ovaj film su kritičari rekli da iskazuje 'suosjećajnu, humanističku viziju koja odbija, čak i u ekstremnim slučajevima, poriv mase da demonizira' (Los Angeles Times) a film po Hollywood Reporteru 'pruža i bogatstvo detalja i metafora, baš kao pri čitanju velikog romana'.